Росіяни утримують громадянського журналіста Амета Сулейманова, у якого хвороба серця, у спецблоці СІЗО без ліків

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянського журналіста Амета Сулейманова росіяни утримують у спецблоці та відібрали ліки, яких він потребує.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його дружину Лілю Люманову.

Амет Сулейманов

Кримський татарин страждає на хронічну ревматичну хворобу серця, тому лікарі прописали йому препарат Біцилін-5. Ліки треба отримувати один раз на три тижні.

Проте після прибуття до ізолятора у Амета відібрали препарат і шприци.

Тепер питання у тому, як це відбуватиметься, хто робитиме, чи робитимуть взагалі“, – сказала Ліля Люманова. Частину ліків Сулейманову дозволили залишити у себе – їх він вживає щоденно.

За її словами, стан чоловіка “похитнувся через зміну обставин, реальності, режиму“.

Кримський татарин-мусульманин не зміг постувати до слідчого ізолятора, оскільки він змушений пити ліки.

Карантинне відділення, куди Амета доправили після прибуття до СІЗО, – це маленьке підвальне приміщення.

У ньому перебували 11 осіб, там було дуже напалено, з усіх не палив лише він один“, – повідомила дружина Сулейманова. Нестача кисню та свіжого повітря викликали задуху. “Перебування протягом двох тижнів у цьому задимленому підвалі призвело до появи у нього  задишки та кашлю“, – змалювала стан чоловіка Ліля.

Також Амет Сулейманов повідомив, що він потерпає від високого тиску та болю у грудях, через що змушений постійно вживати ліки.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону 29 жовтня 2021 року ухвалив вирок фігурантам третьої бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”: Сейтумеру Сейтумерову виголошено 17 років позбавлення волі, Осману Сейтумерову – 14 років, Рустему Сеїтмеметову – 13 років неволі, Амету Сулейманову – 12 років позбавлення волі. Усі вони мають відбувати покарання у колонії суворого режиму.

Амет Сулейманов був єдиним з фігурантів справи, хто перебував під домашнім арештом через стан здоров’я: він потребує регулярних відвідин лікаря, тому що страждає на артеріальну та мітральну недостатності. Також йому рекомендували заміну серцевого клапана.

5 квітня 2023 року співробітники ФСВП приїхали додому до Амета Сулейманова, щоб виконати вирок, який набув чинності. Близькі назвали це смертним вироком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter