Політв’язні сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”, ймовірно, захворіли на коронавірус – адвокат

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Судове засідання в так званій сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” у російському Південному окружному військовому суді перенесли через стан здоров’я політв’язнів – фігурантів цієї справи: Сервета Газієва, Джеміля Гафарова та Ерфана Османова.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Айдер Азаматов.

Сервет Газієв та Ерфан Османов

За його словами, у Газієва та Османова коронавірус.

“У суді оприлюднили довідку з ФКУЗ МСЧ 61 ФСВП Росії за 24.06.2021, згідно з якою Газієв не підлягає етапу через високу температуру і діагноз ГРВІ. Така сама довідка і щодо Османова Ерфана. Засідання відклали на 29 липня”, – пояснив адвокат.

Захиснику не вдалося зустрітися з керівництвом СІЗО, бо воно припинило приймання через “карантинні заходи”.

“Після прибуття в СІЗО черговий повідомив мене, що керівництво приймання не веде через карантинні заходи. Рекомендували подати письмове звернення. А на сайті інформація не оновлюється”, – додав він.

За його інформацією, лікарська комісія ухвалила рішення про надання невідкладної медичної допомоги Газієву 1 липня.

Федеральна служба виконання покарань та СІЗО не публікували даних про хворобу політв’язнів. 

Як відомо, Газієву вп’яте викликали швидку під час засідання суду через погіршення його стану здоров’я.

Тим часом український Омбудсман Людмила Денісова звернулася до Уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової з вимогою допомогти хворим політв’язням отримати медичну допомогу. 

Денісова наголосила, що недопуск адвоката до своїх підзахисних з боку адміністрації СІЗО порушує статтю 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ здійснити відповідне реагування задля надання невідкладної медичної допомоги та припинення нелюдського поводження стосовно незаконно утримуваних громадян України відповідно до міжнародних стандартів та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції”, – мовиться в оприлюдненій заяві. 

Як відомо, у Росії наразі спостерігається збільшення хворих на коронавірус через новий штам інфекції “Дельта”. За останню добу там зареєстрували 23 218 хворих на коронавірусну інфекцію, померли за добу 679 осіб – це новий антирекорд. Росія обирає для політв’язнів альтернативні запобіжні заходи, зокрема домашній арешт, як це рекомендує Рада Європи пенітенціарним системам.

Нагадаємо, співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом російські силовики затримали 24 особи, включно з громадянськими журналістами Османом Аріфмеметовом, Рустемом Шейхалієвим та Ремзі Бекіровим.

27 і 28 березня 2019 року незаконний “райсуд Сімферополя” заарештував усіх затриманих.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter