Не витрачайте марно час на рішення, що не передбачають деокупації Криму – президент політикам

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський готовий розглянути варіанти невійськового повернення Криму, однак закликає не втрачати час на варіанти, які не передбачають деокупації півострова.

Про це він заявив в інтерв’ю Financial Times.

Володимир Зеленський

Як пише видання, деякі західні партнери занепокоєні тим, що будь-яка спроба України повернути Крим може призвести до небезпечної ескалації з боку Москви, можливо, навіть до застосування ядерної зброї.

 “Я розумію, що всі спантеличені ситуацією та тим, що буде з Кримом. Якщо хтось готовий запропонувати нам шлях щодо деокупації Криму невійськовим шляхом, я буду тільки за… Якщо рішення [не передбачає] деокупацію і [Крим] є частиною Російської Федерації, ніхто не повинен марнувати на це свій час. Це марна трата часу”, – висловив переконання президент.

Володимир Зеленський зазначив, що доля Криму піднімається на міжнародний порядок денний.

Він також заявив, що атаки на об’єкти цивільної інфраструктури свідчать про те, що Москва не має наміру вести переговори про припинення війни.

Зеленський підкреслив, що нова стратегія Росії зі знищення інфраструктури України і занурення її в темряву не послабить рішучість країни звільнити всі окуповані землі.

Президент знову наголосив, що довготривалого врегулювання війни не буде, якщо Росія не піде з усіх окупованих нею територій.

“Ми повинні повернути всі землі… Якщо ви не можете повернути свою землю повністю, війна просто заморожується. Це питання часу, коли вона відновиться”, – сказав президент.

Тим часом у Представництві президента України в Автономній Республіці Крим відбулася зустріч за участі голів та представників дипломатичних місій, акредитованих в Україні. Темою обговорення стали стратегії щодо реінтеграції Криму, які Представництво розробляє спільно з партнерами, а саме: “Деокупований Крим: першочергові кроки держави” та “Стратегія відновлення Криму після деокупації”. 

Відомство відзначає високий рівень інтересу міжнародної спільноти та союзників України до “наступного дня після деокупації Криму” — стратегії повернення Криму під контроль України та більш стратегічного майбутнього півострова з точки зору економіки, інфраструктури, безпеки та екології. 

Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба застеріг світову спільноту від заморожування війни в Україні, оскільки Росія використає це на свою користь і проти Європи.

Нагадаємо, українська влада раніше анонсувала плани з деокупації Криму. Військкомати Московської та Ленінградської областей, Москви та Санкт-Петербурга отримали вказівки щодо масового призову на військову службу місцевих жителів для “оборони” тимчасово окупованого Криму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні також переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Напередодні Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, який є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим радять росіянам, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Росією Криму, терміново виїжджати з півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter