Керченський міст має бути знищений – Чубаров

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Україна має знищити міст через Керченську протоку, яка є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив в інтерв’ю Крим.Реалії.

Кримський міст

“Те, що Керченський міст має бути знищений, у цьому жодного сумніву немає. Це обов’язкова умова, щоб наблизити визволення України загалом та Криму зокрема. Це військова потреба”, – сказав Чубаров.

Так голова Меджлісу відреагував на заяву генерал-майора Збройних сил України Дмитра Марченка, що Керченський міст стане “ціллю номер один” для ураження українськими військовими в разі постачання Україні відповідного озброєння зі США та Європи.

“Це буде ціль номер один для ураження. Основну кишку підтягування резервів ми просто маємо обрізати. Як тільки обріжеться ця кишка, у них розпочнеться паніка. І повірте, ті, хто бігали у Сімферополі та Криму з російськими прапорами, швидко дістануть українські та бігатимуть з українськими”, – спрогнозував генерал-майор.

Напередодні Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева в ефірі телемарафону заявила, що Росія змінила питання повернення Криму після 24 лютого. Відтак українська влада має намір повертати тимчасово окупований Росією Крим “будь-якими методами”.

16 червня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відповів, що Росія “бере на замітку погрози з боку України щодо Керченського мосту, такі плани зазнають повного краху”. А речник Кремля Дмитрій Пєсков назвав наміри України “анонсуванням тероризму”. 

Як відомо, Росія незаконно використовує територію тимчасово окупованого Криму як плацдарм на окупації нових територій на Півдні України. Через Кримський міст країна-агресор незаконно переміщує військові вантажі, військову техніку та особовий склад збройних сил РФ, які беруть участь у бойових діях.

Російські військові в тимчасово окупованому Криму

Так, 20 червня окупаційні війська намагалися обстріляти Одещину з тимчасово окупованої території Криму за допомогою ракет “Онікс”. Їх збили, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Правозахисна спільнота в Україні вважає, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Водночас Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014 по 2021 роки в Крим незаконно переселилися від 500 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. При цьому, десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter