Нав’язування громадянства є однією зі складових російської стратегії з асиміляції українських дітей – експертка

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Всі російські злочини проти українських дітей – депортації, зросійщення освіти, мілітаризація підлітків, нав’язування їм російської культури, паспортизація –  це все складові однієї геноцидної політики. Тобто створюється цілий комплекс кроків до єдиної цілі – змінити національну ідентичність українських дітей в тимчасовій окупації.

Про це під час публічного діалогу “Викрадення дітей – складова геноциду українців” розповіла правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Онисія Синюк. Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

Вона нагадала, що з початком широкомасштабного вторгнення Російська Федерація внесла зміни до свого законодавства про громадянство, які стосувалися паспортизації українських дітей. Наприклад, щодо неповнолітніх, які не досягли 14 років, – за них заяву можуть подати їхні законні представники. І вони автоматично стають громадянами Російської Федерації.

“Все, що для цього потрібно, це взяти свідоцтво про народження дитини й поставити штамп про те, що підтверджується громадянство Російської Федерації”, – пояснює експертка.

Й далі, за її словами, ці процеси продовжували вдосконалюватися в російському законодавстві. 

Так, у квітні 2023 року Російська Федерація внесла зміни до свого законодавства про громадянство, і вони знову стосувалися українських дітей. Зокрема, мова йшла про те, що заяву про прийняття до громадянства Російської Федерації могли подати не тільки батьки, а й опікуни, і піклувальники, і голови окупаційної адміністрації чи установ, в яких ці діти перебувають, як на окупованій території, так і на території Російської Федерації.

“Ми знаємо про процеси депортації. Ми знаємо про процеси передачі цих дітей в російській сім’ї під опіку, вже навіть є і факти усиновлення. Це просто взаємопов’язані моменти”, – звертає увагу Онисія Синюк на зв’язок між депортацією та зміною громадянства українських дітей. 

Тобто спочатку росіяни передають українських дітей під опіку в російській сім’ї, а потім їхні опікуни подають заяву про те, щоб прийняти їх до російського громадянства. Вони депортують українських дітей на територію Російської Федерації або навіть замінюють керівництво відповідних установ на окупованій території. І це керівництво робить з цих дітей громадян РФ.

Крім того, після досягнення 14-річного віку дитина без громадянства не може отримати свідоцтво про закінчення середньої освіти й, відповідно, не зможе далі продовжувати навчання.

Мало того, каже експертка, згідно з російським законодавством про громадянство, дитина за народженням набуває російське громадянство, якщо обоє її батьків мають російське громадянство або навіть якщо один з батьків має російське громадянство, а другий іноземне, але дитина була народжена на території РФ.

Тому, за словами Синюк, нав’язується громадянство не тільки дітям, нав’язується громадянство і їхнім батькам. Оскільки без російського громадянства людям на окупованій території обмежений доступ до соціальних послуг й роботи.

Тож, на думку експертки, якщо поєднати всі методи, які запроваджує окупаційна влада: нав’язування російського паспорта, російської освіти й культури, плюс мілітаризація підлітків, то в сукупності це й вкорінює у свідомості українських дітей, що вони дотичні до Росії та є її громадянами.

Раніше ZMINA писала, що окупаційна влада планує відправити понад 2,5 тисячі українських дітей з окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запорізької області до військово-патріотичних таборів РФ, де їх навчатимуть військової справи та вчитимуть “по-справжньому любити Росію”.

Також, щоб інтегрувати молодь окупованих регіонів України в загальноросійський простір, окупаційна влада залучає їх до участі в акції на підтримку мешканців Бєлгорода та навколишніх населених пунктів.

За два роки окупації та 10 років російської пропаганди деякі діти з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей вже самі розповідають про злих укропів, які хочуть їм нашкодити, а також про утиск російської мови, нацистів і Бандеру. Тобто транслюють усі наративи російської пропаганди.

Також росіяни використовують дітей з окупованих територій для поширення своїх наративів у Білорусі.

А до 9 травня окупанти з так званої комісії захисту прав неповнолітніх влаштували пропагандистські уроки для учнів початкової школи на окупованих українських територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter