Настоятеля храму УПЦ МП на Закарпатті підозрюють у розпалюванні релігійної ненависті

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зібрали доказову базу щодо настоятеля Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді, якого підозрюють у розпалюванні релігійної ненависті. У грудні минулого року він неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які святкували Різдво 25 грудня.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Слідчі задокументували понад 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них. Судово-лінгвістична експертиза підтвердила злочинні дії настоятеля храму.

На підставі зібраних доказів чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Правоохоронці не називають імені підозрюваного, однак джерела видання “Українська правда” повідомляють, що йдеться про засудженого раніше за сепаратизм Дмитра Сидора, який під час богослужінь називав ПЦУ “конфесією мерців”.

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. Він ототожнював це з “втратою Господа”, а здобуття Православною церквою України томосу представляв своїм прихожанам як одержання “фальшивого папірця” та “безумство купки неправославних людей”.

Фото: Служба безпеки України

У лютому ZMINA писала, що есбівці зібрали докази провини керівника Черкаської єпархії УПЦ МП у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Йдеться про Дениса Снігірьова, більш відомого як митрополит Феодосій.  

Він відомий своєю антиукраїнською позицією. До прикладу, лише торік називав затриманого есбівцями проросійського пропагандиста Яна Таксюра “невинною і чесною людиною”, заборонив у служінні священника Романа Дмитришина, який перейшов до ПЦУ, а на додачу влітку в Черкасах заклав “капсулу часу” у фундамент храму, в якій згадав московського патріарха Кирила, що закликає вбивати українців. 

Нагадаємо, що у січні 2023 року ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП архиєпископ Шумський Йов (Віктор Смакоуз) отримав 8,5 тисячі гривень штрафу за розпалювання релігійної ворожнечі в соцмережах. Зміст публікації невідомий, але лінгвістична експертиза встановила порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter