Нащадки тиранії хочуть позбавити дому весь український народ – Зеленський

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни знову вдаються до тиранії та депортації, як і 78 років тому, за часів Йосипа Сталіна.

Про це він сказав у своєму відеозверненні до Дня жертв червоного фашизму – депортованих 1944 року кримських татар із Кримського півострова.  

Президент нагадав, що під час депортації і після неї загинула майже половина з вимушено переселених, майже половина народу.

“Це був свідомий злочин тиранії проти народу і проти людяності як такої. Сьогодні ми знову звертаємося до того, що було пережито тоді. І робимо це в умовах, коли нащадки тієї тиранії не лише вдруге намагаються позбавити кримських татар їхнього дому – ще з 2014 року, але коли вони хочуть відібрати дім уже в усього багатомільйонного українського народу – в усіх, хто живе на нашій землі”, – сказав Володимир Зеленський. 

Президент наголосив, що значні території України зараз під окупацією російської влади, там створено фільтраційні табори, через які проходять сотні тисяч людей. 

“Як і 78 років тому, росіяни знову депортують сотні тисяч людей на чужину. Більш ніж 12 мільйонів українців та українок змушені залишити свій дім. Тодішні кати народу були впевнені, що ніхто не повернеться додому, – і теперішні кати народу також були впевнені, що в них усе вийде і українці не витримають, але це не так. Українці відвойовують свої землі й завдають великих втрат Росії, які та ще не хоче визнавати”, – сказав Зеленський.

Як радянська влада депортувала кримських татар

Під час свого відеозвернення президент підписав Закон “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”.

 

Водночас у різних містах Криму кримські татари провели пам’ятні заходи до Дня депортації кримських татар. Громадяни України зібралися, зокрема, у Сімферополі, Старий Крим, у селах Голубинка Бахчисарайського району та Перепьолкіне Джанкойського району. 

Нагадаємо, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний 18 травня заявив, що за роки тимчасової окупації Криму Росія та її окупаційна адміністрація своїми переслідуваннями кримських татар скоїла злочини проти людяності. Відомство підготувало відповідне подання до Міжнародного кримінального суду. 

За даними правозахисної організацій Крим SOS, cтаном на 18 травня з тимчасово окупованого Криму походять 123 жертви політично мотивованого кримінального переслідування. Із них 98 – кримські татари.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter