У Криму налічили 123 політв’язні, 98 з них – кримські татари – “Крим SOS”

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 18 травня з тимчасово окупованого Криму походять 123 жертви політично мотивованого кримінального переслідування. Із них 98 – кримські татари.

Про це повідомив аналітик правоохоронної організації “Крим SOS” Євген Ярошенко.

“Наразі 98 кримських татар перебувають у неволі з політичних мотивів. З них 84 особи переслідують у так званих “справах “Хізб ут-Тахрір”, 10 – у “справі батальйону Номана Челебіджихана”, трьох – у “справі про диверсію на газопроводі”, одного – у справі активіста Юнуса Машаріпова. 64 із 98 кримських татар отримали вироки сумарною тривалістю 892 роки”, – розповів Ярошенко.

У правозахисній організації зазначили, що від початку повномасштабного вторгнення в Криму “посилився тиск на кримських татар”. Зокрема, за даними “Крим SOS”, із 24 лютого ув’язнили чотирьох чоловіків, які нібито є членами добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Раніше “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Ще до повномасштабного вторгнення Росії президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю кримським ЗМІ заявляв, що в Кремлі “гальмують” процес звільнення українських політв’язнів, зокрема кримчан, з російського ув’язнення.

Нагадаємо, 18 травня, у День жертв червоного фашизму – депортованих 1944 року кримських татар із Кримського півострова, президент підписав Закон “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter