Офіс Омбудсмана отримав понад 16 тисяч заяв щодо зниклих безвісти українців

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В Офісі Омбудсмана повідомляють, що вже отримали понад 16 тисяч заяв щодо зниклих безвісти українців. З них 2 тисячі – це зниклі військовослужбовці, решта – цивільні. Чверть усіх заяв серед цивільних українців надходить щодо мешканців Маріуполя.

Про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла в інтерв’ю “Суспільному”.

На першому місці (серед усіх звернень до Офісу Омбудсмана. – Ред.) – пошук зниклих безвісти. Далі це щось розбомбили, зруйнували. Інші питання – гуманітарні коридори, допомога. Але більшість – це пошук. Ми вже шукаємо понад 16 тисяч людей”, – повідомила Омбудсман.

Денісова також розповіла, що українці заявляють про випадки викрадення.

Люди сиділи в підвалі розбомбленого будинку, такі історії траплялися на початку березня, якраз тоді й почалися примусові депортації. Приходили орки й забирали людей з підвалів, практично завжди без документів. Вони не давали їм часу, щоб зібрати документи. А далі привозили до фільтраційних таборів, які й зараз є на території Донецької та Луганської областей… Тих, хто пройшов через ці фільтраційні табори перевозять на територію Російської Федерації”, – зазначила Омбудсман.

Вона додала, що українців перевозять через кордони, на яких немає пунктів пропуску України. Переважно везуть до Ростовської, Білгородської області та окупованого Криму. А також до найдепресивніших районів РФ – Сибіру та Сахаліну.

Крім того, Денісова зазначила, що частина українців, які мають власні машини, виїжджають до РФ добровільно. За даними Росії, наразі 96 тисяч таких автомобілів перетнуло кордон. Але це люди, які поїхали далі, адже вони просто не могли виїхати з окупованих територій через Україну. Тому, за словами Уповноваженої, ці українці просто скористалися можливістю виїхати через Росію до держав Європейського Союзу. 

Раніше ZMINA повідомляла, що 27 дітей-сиріт з тимчасово окупованих територій України російські військові незаконно вивезли до підмосковної Апрелівки. Їх передали під тимчасову опіку до десяти місцевих сімей.

Наразі відсутня інформація, чи мають такі діти статус сиріт або позбавлених батьківського піклування та чи мають діти родичів, які бажають їх забрати до своїх родин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter