Викрадених в Україні дітей окупанти влаштовують у російські сім’ї – Денісова

Дата: 23 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
27 дітей-сиріт з тимчасово окупованих території України, російські військові незаконно вивезли до підмосковної Апрелівки. Їх передали під тимчасову опіку до десяти місцевих сімей.
 
Про це у телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
Людмила Денісова. Джерело: Укрінформ

Наразі відсутня інформація, чи мають такі діти статус сиріт або позбавлених батьківського піклування та чи мають діти родичів, які бажають їх забрати до своїх родин.

Україні не відомі умови перебування дітей, їхній стан здоров’я, чи враховувалася думка дітей під час влаштування їх у такі родини.

“Вивезення РФ українських дітей є злочином, який, відповідно до міжнародного права, підпадає під визначення торгівлі людьми”, – наголосила Денісова.

За її словами, дії окупантів порушують обов’язок держави забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів, передбачені статтею 38 Конвенції ООН про права дитини.

А також порушують норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

“Звертаюся до Комісії ООН із розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень РФ прав дитини в Україні”, – закликала Омбудсман.

Крім того, 18 квітня Уповноважена з прав людини вже повідомляла про незаконне вивезення з Маріуполя до РФ 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, шістьох вихованців дитячого будинку сімейного типу вивезли з Маріуполя до Ростова-на-Дону. Мати-вихователька пішла по воду і не повернулася, її місце перебування невідоме, зазначила Омбудсман. 

“Один з вихованців дитячого будинку зміг дістатися до Запоріжжя та повідомив про вивезення дітей на територію РФ. Також хлопчик зазначив, що діти бажають повернутися в Україну”, – сказала Денісова. 

Ще сімох дітей разом з батьками-вихователями незаконно вивезли з іншого дитячого будинку сімейного типу в Маріуполі до села Ягідного Ростовської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter