За попередню добу російські військові викрали з Маріуполя 98 дітей

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Тількі за вчора, 18 квітня, російські військові викрали з Маріуполя 569 людей, серед яких 98 дітей. 

Про це в телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Він опублікував скриншот допису з проросійського телеграм-каналу. 

У дописі також повідомляють, що з 5 березня до 19 квітня російські військові вивезли до села Безіменне, яке з 2014 року перебуває під окупацією, 19 945 людей. 

18 квітня Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова наголосила, що російські військові продовжують примусово вивозити з окупованих територій України до Росії українських дітей.

Зокрема, вона повідомила про незаконне вивезення 13 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, шістьох вихованців дитячого будинку сімейного типу вивезли з Маріуполя до Ростова-на-Дону. Мати-вихователька пішла по воду і не повернулася, її місце перебування невідоме, зазначила Омбудсманка. 

“Один з вихованців дитячого будинку зміг дістатися до Запоріжжя та повідомив про вивезення дітей на територію рф. Також хлопчик зазначив, що діти бажають повернутися в Україну”, – сказала Денісова. 

Ще сімох дітей разом з батьками-вихователями незаконно вивезли з іншого дитячого будинку сімейного типу в Маріуполі до села Ягідного Ростовської області.

Про незаконне вивезення ще однієї дитини з міста повідомила її мати: дівчинку вивезли до Донецька. 

Денісова зазначила, що депортованих до Росії українських дітей передають на виховання в сім’ї росіян:

“Це є злочином, який, відповідно до міжнародного права, підпадає під визначення торгівлі людьми. Дії окупантів порушують обов’язок держави забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів, передбачені статтею 38 Конвенції ООН про права дитини. Також Росія грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції”. 

Денісова закликала Службу безпеки України та Товариство Червоного Хреста в Україні сприяти в найшвидшому розшуку та поверненню дітей. 

Вона також попросила Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти порушень Росією прав дитини в Україні.

Нагадаємо, що російські окупанти в Маріуполі через контрольовані ФСБ групи в соцмережах збирають особисті дані про загиблих і зниклих місцевих, а також людей, які їх шукають. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter