У Маріуполі окупанти збирають дані про загиблих і зниклих, а також тих, хто їх шукає

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в Маріуполі через контрольовані ФСБ групи в соцмережах збирають особисті дані про загиблих і зниклих місцевих, а також людей, які їх шукають. 

Про це в телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.  

Фото: скриншот з відео в телеграм-каналі Андрющенка

“Від учора окупанти повідомили про “роз’яснення омбудсмена ДНР”. Згідно з “роз’ясненням”, для отримання будь-якого паперу щодо смерті близьких у Маріуполі особи мають повідомити дані загиблого, місце поховання або місцезнаходження тіла загиблого, власні дані, і лише після огляду комісією людина отримає папір про смерть та право на поховання на кладовищі”, – написав Андрющенко.

Він вважає, що в такий спосіб окупанти намагаються “легітимізуватися” в очах мешканців міста, оскільки пошук рідних має серед них “високий попит”. 

Водночас Андрющенко додав, що всі чат-групи, телеграм-канали, фб-групи в Маріуполі щодо пошуку рідних, встановлення пошкоджень та інше адмініструють “волонтери ДНР”. Фактично – під контролем російських агентів ФСБ.

Андрющенко пояснив, що такі сервіси не працюють ані на пошук, ані на допомогу:

“Вони мають єдину мету – збір та аналіз персональних даних для подальшої фільтрації всередині міста, спроб залучити до співпраці та організації ефективних інформаційно-психологічних спецоперацій”.

З огляду на спробу отримати дані про загиблих та місця їхнього поховання, вважає Андрющенко, ймовірно, росіяни шукають можливі поховання українських військових.  

Також, за інформацією радника мера, у зв’язку з початком наступу на сході та через ротації російських військових виникла нова хвиля мародерства з їхнього боку:

“Вони масово вскривають вцілілі квартири та вивозять майно, переважно – побутову техніку”. 

Нагадаємо, що станом на 18 квітня російські окупанти утримують під Маріуполем у так званих фільтраційних таборах по лінії Мангуш – Нікольське – Ялта майже 30 тисяч осіб. 

Як відомо, коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter