Прокуратура АРК підготувала подання для Міжнародного кримінального суду щодо переслідування кримських татар у Криму

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму скоїла злочини проти людяності, переслідуючи кримських татар на півострові. 

Про це під час круглого столу у Верховній Раді повідомив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний, передає кореспондент видання ZMINA

Поночовний розповів про величезну кількість воєнних злочинів та злочинів проти людяності щодо кримських татар з боку окупаційної влади півострова. 

Він повідомив, що з початку окупації Кримського півострова 25–30 тисяч кримських татар були змушені покинути Крим. Кілька тисяч кримських татар окупаційні силовики затримували, допитували або вчинили щодо них порушення належного судового захисту.  

За даними Поночовного, щонайменше 356 кримських татар Росія притягнула до адміністративної відповідальності за проведення акцій протесту або участь у них.

Щонайменше 22 лідери або активісти кримськотатарського народу викрали або до цього часу вважаються безвісти зниклими. 

Понад 200 кримських татар зазнали свавільного або політичного упередженого переслідування. Наразі близько 136 осіб утримують як політичних в’язнів.

На півострові придушено свободу слова, оскільки 12 кримськотатарських ЗМІ закриті або змушені були покинути півострів.  

“Ці факти дають підстави вважати, що в Криму скоєно злочин, зарахований до юрисдикції Міжнародного кримінального суду, а саме злочин проти людяності. Тому сьогодні Прокуратура АРК спільно з Global Rights Compliance, Truth Hounds, Кримською правозахисною групою та Кримським інститутом стратегічних досліджень підготувала чергове інформаційне повідомлення до МКС про переслідування в період окупації Криму ідентифікованої групи цивільного населення – кримських татар. Найближчим часом ми надішлемо це подання Офісу прокурора МКС”, – сказав Поночовний. 

Напередодні ZMINA повідомляла, що Офіс прокурора МКС Карім Хан скерував до України групу із 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для підсилення розслідування міжнародних, зокрема воєнних, злочинів, скоєних російськими військовими. Це найбільше польове розгортання Офісу прокурора МКС з моменту його створення.

Як відомо, за два місяці повномасштабної війни з РФ українці подали 11 949 повідомлень про воєнні злочини Росії на єдиний портал збору доказів. Крім того, 17 країн розпочали власні розслідування щодо повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter