Прокурор МКС скерував до України групу із 42 слідчих та судових експертів для розслідування міжнародних злочинів

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду Карім Хан скерував до України групу із 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для підсилення розслідування міжнародних, зокрема воєнних, злочинів, скоєних російськими військовими. Це найбільше польове розгортання Офісу прокурора МКС з моменту його створення.

Про це йдеться в пресрелізі. 

Колаж Офісу прокурора МКС

Зокрема, для цієї місії уряд Нідерландів відрядив значну кількість голландських експертів. Працюватиме група й у координації з органами влади України, а також – із французькими експертами-криміналістами. Останніх уже залучено на місцях, тож новостворена група прагне забезпечити безперервність і продовження їхньої роботи щодо ідентифікації останків, балістичного аналізу та зберігання судово-медичних доказів. 

“Це дозволить нам зібрати більше свідчень, підтримати ідентифікацію відповідних судово-медичних та цифрових матеріалів і забезпечити збір інформації та доказів так, щоб підвищити їхню припустимість під час майбутніх розглядів у МКС”, – зазначив Хан щодо співпраці.

Він додав, що група також співпрацюватиме з командами, розгорнутими іншими державами в Україні. За його словами, наразі 21 країна заявила про свою готовність залучити національних експертів для підтримки роботи офісу, а ще 20 держав зобов’язалися підтримати місію фінансово.  

“Зараз як ніколи нам потрібно показати закон у дії. Важливо, щоб ми продемонстрували потерпілим та сім’ям жертв, що міжнародне право помічне для них, а ідеали Римського статуту можна ефективно застосовувати, щоб принести потерпілим та їхнім родичам певну міру заспокоєння через судовий процес”, – підсумував Хан.

Раніше ZMINA повідомляла, що за два місяці повномасштабної війни з РФ українці подали 11 949 повідомлень про воєнні злочини Росії на єдиний портал збору доказів. Крім того, 17 країн розпочали власні розслідування щодо повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter