Українці допомогли зібрати майже 12 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів РФ

Дата: 27 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

За два місяці повномасштабної війни з РФ українці подали 11 949 повідомлень про воєнні злочини Росії на єдиний портал збору доказів.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

У Харкові уламком снаряда вбило 79-річного Віктора Губарєва, який вийшов у магазин по хліб. Фото з телеграму Андрія Цаплієнка

Прокурори також отримують свідчення та докази звірств російської армії від біженців у спеціально облаштованих пунктах на державному кордоні. 

“Надають такі свідчення і вимушені переселенці в різних областях нашої держави. Наразі українські прокурори вже допитали 8 994 потерпілих та свідків. Також матеріали кримінальних проваджень постійно доповнюються інформацією з відкритих джерел”, – йдеться в повідомленні.

В Офісі генпрокурора зазначають, що найчастіше громадяни свідчать про загибель та травмування рідних, завдавання окупантами авіаударів по приватних будівлях та цивільній інфраструктурі їхніх зруйнованих міст і сіл. 

Прокуратура закликає свідків не мовчати.

“Кожен новий свідок – шанс притягнути до відповідальності російських військових, які свідомо вчиняли злочини в Україні. Кожен випадок, кожна деталь має бути зафіксована. Прокурори знають і розуміють, яку саме інформацію потрібно консолідувати. Вони також мають досвід збору доказів кваліфіковано, з їх оформленням згідно з міжнародно визнаними стандартами, – зазначають у відомстві.

Правоохоронці наголошують, що кожному свідку гарантується конфіденційність, захист персональних даних та збереження доказів. 

Надати всю інформацію свідки чи потерпілі можуть віддалено на warcrimes.gov.ua (єдиний доказовий хаб, де акумулюється вся інформація про воєнні злочини РФ в Україні), особисто прокурору в спеціально облаштованому пункті на кордоні в разі виїзду, або ж прийти особисто в найближчу прокуратуру та надати свідчення. 

В Офісі Генерального прокурора також працює телефонна лінія щодо злочинів, вчинених під час російсько-української війни. Заяви та повідомлення українські правоохоронці приймають цілодобово за номером: (096) 755-02-40, (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal) та електронною поштою: conflict2022.ua@gmail.com

Громадян просять у своїх повідомленнях зазначати свої ПІБ та засоби зв’язку. У разі наявності аудіо-, відео- та фотоматеріалів просимо направити їх за допомогою мобільних додатків або на електронну пошту. Офіс генпрокурора гарантує анонімність та заходи безпеки у передбачених законодавством випадках.

Нагадаємо, що в Україні працює коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA. Нещодавно правозахисники розповіли про те, як на тимчасово захоплених територіях Росія викрадає активістів, політиків та журналістів, навіщо це роблять окупати та хто їм у цьому допомагає.

Детальніше можна почитати про це за покликанням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter