Нардепи запропонували збільшити допомогу у зв’язку з народженням дитини майже вдесятеро

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги у зв’язку з народженням дитини із 41 280 гривень до більш ніж 384 тисяч гривень. Депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги у зв’язку з народженням дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Про це йдеться в пояснювальній записці відповідного законопроєкту №11072.

Фото: Телеграф

Якщо законопроєкт ухвалять, то на першу дитину держава надаватиме допомогу в розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі гривень. 

Суму допомоги на другу дитину пропонують встановити в розмірі, кратному 100 прожитковим мінімумам – наразі це 256,3 тисячі гривень. На третю і кожну наступну дитину – у розмірі, кратному 50 прожитковим мінімумам – тобто по 128,2 тисячі гривень.

Одноразовий розмір виплат, за пропозицією депутатів, має дорівнювати 20 розмірам прожиткового мінімуму – зараз це 51,3 тисячі гривень.

Надалі виплати мають відбуватися впродовж трьох років.

Від початку 2024 року прожитковий мінімум становить:

  • 3 023 грн – для працездатних осіб;
  • 2 563 грн – для дітей віком до шести років;
  • 3 196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років;
  • 2 361 грн – для осіб, які втратили працездатність.

“Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним з головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста Росії”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, що в липні минулого року Верховна Рада України в другому читанні проголосувала за законопроєкт №9271, який дозволяє вагітним жінкам, що працюють, за бажанням іти у відпустку пізніше, ніж за 70 днів до пологів. 

Відтепер, за відсутності медичних протипоказань вагітна жінка, що працює, за бажанням зможе розпочати відпустку пізніше, ніж за 70 днів (90 днів – для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) до очікуваної дати пологів, та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter