Напад на журналістів “Схем”: голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру вручили підозру

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці 7 жовтня вручили підозру другому фігуранту справи про перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” – тимчасово відстороненому голові Укрексімбанку Євгенові Мецгеру.

Про це пише “Українська правда” з посиланням на коментар речниці Київської міської прокуратури Надії Максимець.

Джерело: фейсбук-сторінка Євгена Мецгера

Інформацію про вручення підозри підтвердив сам Мецгер на своїй сторінці у фейсбуку.

“Зранку я отримав від прокуратури підозру та планую максимально сприяти в розслідуванні та бути на зв’язку з правоохоронцями”, – написав він.

Голова правління Укрексімбанку також спростував інформацію про те, що він нібито переховується від слідства.

Джерело: фейсбук-сторінка Євгена Мецгера

Напередодні підозру вручили ще одному фігуранту справи – директорові департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

Також обом підозрюваним у справі щодо перешкоджання роботі журналістів “Схем” вручено повістки з викликом до органу дізнання на допит.

Їм загрожує штраф від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень або обмеження волі до п’яти років.

Нагадаємо, що 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Євгеном Мецгером. Тому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає суворіше покарання.

Наглядова рада банку усунула Мецгера від виконання обов’язків на час слідства.

В Офісі президента назвали поведінку представників Укрексімбанку неприпустимою.

Пізніше Мецгер сказав, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання”, заявив про “повне усвідомлення відповідальності” й вибачився перед журналістами.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський запевнив, що розслідування інциденту не забере багато часу і після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам оголосять підозри.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова також заявила, що “Офіс генпрокурора не покриватиме дій службовців державного банку”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter