Напад на фотокора “Букв”: суд заарештував на два місяці одного з підозрюваних, засідання щодо іншого закрили для преси

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський райсуд Києва ухвалив узяти під варту на два місяці одного з підозрюваних у побитті фотокореспондента “Букв” Олександра Кужельного під час акції протесту “Зупинимо капітуляцію!” біля Офісу президента.

Про це повідомляють “Букви”.

Микита Губський та його адвокат Едуард Вербінець. Джерело: bykvu.com

Запобіжний захід обрали Микиті Губському, 2001 року народження, уродженцю Львова.

“Клопотання (прокуратури. – Ред.) задовольнити. Застосувати до Губського Микити Сергійовича, 2001 року народження, громадянина України, уродженця міста Львів, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 16 жовтня 2021 року включно в межах терміну досудового розслідування”, – йдеться в рішенні.

Ухвалу можна оскаржити в апеляційному суді столиці протягом п’яти днів, уточнюється в повідомленні.

Після засідання адвокат підозрюваного Едуард Вербінець заявив про намір звернутися до Державного бюро розслідувань “щодо порушення кримінальної справи за незаконне судове рішення”.

За його твердженням, суд мав обрати Губському запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, оскільки той раніше не скоював злочинів.

Щодо іншого підозрюваного в побитті Кужельного, Печерський райсуд зробив закритим засідання з обрання йому запобіжного заходу, оскільки він неповнолітній, пишуть “Букви”.

Йдеться про раніше не судимого Антона Голощапова, 15 січня 2004 року народження, уродженця Львова, який закінчив школу й “подав документи до вишу”. 

Водночас адвокат звернувся до суду з проханням про проведення закритого засідання, без участі ЗМІ, оскільки Голощапов неповнолітній; судді клопотання задовольнили.

Прокуратура просила суд обрати для нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Суддя клопотання задовольнив, ухваливши застосувати до Голощапова вказаний запобіжний захід до 15 жовтня включно з обов’язковим носінням електронного браслета.

Нагадаємо, що на Кужельного, який 14 серпня робив фоторепортаж з акції під ОП “Зупинимо капітуляцію!”, скоїли напад. До нього підійшла група чоловіків і почала вимагати, щоб він видалив фото, та погрожувала йому. Після цього журналіста збили з ніг і побили. Потерпілий написав заяву до поліції, за фактом нападу відкрили кримінальне провадження.

Пізніше молодики, які напали на фотокора, вибачилися та “понесли покарання”. Про це повідомили “Букви”, відповідна інформація була оприлюднена в телеграмі Нацкорпусу.

Також під час акції постраждав телеоператор 1+1 Антон Філіпп: у нього діагностували струс мозку, опік очей і носової порожнини. Медіагрупа написала заяву до Нацполіції щодо нападу на свого співробітника.

Це вже другий напад на Кужельного протягом останнього місяця. Так, наприкінці липня під Шостим апеляційним адміністративним судом, де розглядали скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова на рішення СБУ про видворення його з України, журналіста вдарив в обличчя російський неонацист Михайло Шаланкевич. Також, як повідомляли “Букви”, до нападу був причетний керівник ультраправої організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко.

Сам Кужельний у коментарі ZMINA говорив про агресію щодо нього з боку ультраправих і під Шевченківським судом, де розглядали скаргу Боленкова в першій інстанції.

Напад на журналіста засудили українські медійні організації.

17 серпня біля будівлі МВС в Києві столичні журналісти організували акцію “Журналістам – безпеку. Нападникам – покарання”, на якій вимагали від Нацполіції ефективного та ретельного розслідування нападів на медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter