Найбільший недолік Закону “Про медіа” в тому, що він не регулює телеграм – представник Нацради з питань ТБ і радіомовлення

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Найбільший недолік Закону “Про медіа” в тому, що він жодним чином не регулює телеграм.

Таку думку висловив член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін під час Donbas Media Forum 2023.

Олександр Бурмагін. Фото із соцмереж

Регулювання цієї мережі видалили із закону на запит громадського суспільства і багатьох медійних організацій, сказав медіаюрист.

“Це головний недолік, але він тимчасовий. Бо ЄС серйозно взявся за співрегуляцію і згодом застосовуватиме жорсткіші методики до всіх платформ”, – вважає він.

Водночас шеф-редакторка “Детектора медіа” Наталія Лигачова не погодилася зі словами про те, що медійна спільнота України виступала проти регулювання телеграму, особливо з огляду на наявність популярних анонімних каналів. Питання виникали щодо фейсбуку та інших соцмереж, нагадала вона.

За її словами, необхідно, щоб регулятор мав більше повноважень, але проблема в тому, що зараз немає критеріїв щодо онлайн-медіа.

Це призводить до того, що зареєструватися хочуть медіа, які не працюють за стандартами. Водночас такі медіа, як “Українська правда”, “Лівий берег”, “Дзеркало тижня”, Ліга.net, досі не зареєстровані, оскільки не мають мотивації, вважає Лигачова. Тоді як саме зареєстровані ресурси мають виробити критерії для онлайн-медіа, переконана вона.

Як повідомляв “Детектор медіа”, для більшості онлайн-ресурсів Нацрада згодом зможе застосовувати методи реагування – штрафи, скасування реєстрації та навіть блокування за рішенням суду. Однак питання виникають з відповідальністю незареєстрованих телеграм-каналів, які набирають популярності в Україні. Серед них багато ворожих ресурсів, а також таких, які заробляють гроші за допомогою джинси тощо.

У випадку з телеграмом, як і з іншими платформами, єдина можливість закрити канал – це якщо сам телеграм його заблокує. За словами Бурмагіна, Нацрада вже кілька разів зверталася до соцмережі щодо блокування певних каналів, але відповіді не отримала.

Зараз Нацрада планує укласти меморандум і договори з платформами про співпрацю.

Законопроєкт із регулювання платформ розробляє Мінцифри. Він має регулювати діяльність платформ і стати аналогом Digital Services Act. Цей документ створено для врегулювання ситуації з контентом, який порушує законодавство ЄС, а також для того, щоб установити прозоріші правила для публікації реклами, очистити інформаційний простір Євросоюзу від дезінформації й водночас максимально захистити свободу слова.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що федеральна служба безпеки РФ має технології з відстежування метаданих у зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal, визначення місця розташування телефонів, ідентифікації анонімних користувачів, а також зі зламу облікових записів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter