Нацбанк вперше призупинив ліцензію колекторської компанії через скарги

Дата: 03 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Національний банк тимчасово зупинив всі ліцензії ТОВ “Кредитпромінвест” за порушення законодавства щодо роботи колекторів. 

Про це повідомили у Нацбанку. 

Будівля Національного банку України. Фото: Вікіпедія

Цього року Нацбанк штрафував колекторську фірму тричі, однак порушення продовжились. На форумах у мережі можна знайти чимало негативних відгуків щодо роботи колекторів з цієї компанії:

“Погрожували, дзвонили чужим людям, змушували сусідів приходити до мене додому і розібратися зі мною, розповсюджували неіснуючу інформацію! Говорили матом, на оплату давали кілька годин!”.

На вибір покарання для “Кредитпромінвест”, як розповіли у Нацбанку, вплинула систематичність порушень та обсяг звернень від громадян. 

Окрім цього, Нацбанк наклав штраф у розмірі 102 тисячі гривень і на компанію “Преміум актив” за порушення законодавства. 

Цього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що встановлює правила роботи колекторів, зокрема порядок реєстрації таких компаній, вимоги до етичної поведінки з боржниками, форми й порядок комунікації, вичерпний перелік персональних даних для оброблення, нагляд за колекторською діяльністю та санкції за порушення. 

За рік до цього більшість скарг Омбудсману у сфері захисту персональних даних стосувалась саме агресивної поведінки колекторів. ZMINA розповідала, як колектори Сбербанку погрожували переселенцю передати його борг бойовикам “ДНР”.

Якщо ви стали жертвою колекторів, то слід звернутись з письмовою скаргою до керівництва колекторської компанії, яка вас турбує, а також до контактцентру НБУ за телефоном 0 800 505 240. Ви також можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правоохоронців та суду. 

Фотографія обкладинки: PA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter