На Запоріжжі російські військові викрали двох британців, які допомагали евакуювати людей з окупованих населених пунктів

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Запорізькій області російські військові викрали двох громадян Великобританії, які у регіоні допомагали евакуюватись цивільним з тимчасово окупованих населених пунктів. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: Ronaldo Schemidt/AFP

Мова йде про двох співробітників “Presidium Network” – це британська некомерційна організація, що надає підтримку людям, які перебувають у кризі, допомагає з розв’язанням гуманітарних питань та представляє потреби постраждалих від насильства чи бідності людей перед міжнародними політиками.

Імен обох викрадених не називають. Засновник організації Домінік Бірн розповів, що викрали їх у понеділок, ймовірно, 25 квітня. Чоловіки намагалися допомогти матері з двома дітьми виїхати із населеного пункту, що знаходиться південніше Запоріжжя й тимчасово окупований російською армією. Загарбники зупинили британців на блокпосту, після цього про їхню долю нічого не відомо. 

У російській службі BBC повідомили, що жінка, яка чекала допомогу волонтерів, отримала від них дивне повідомлення, після чого до її будинку увірвалися російські військові, які почали кричати на неї та звинувачувати в “пособництві британським шпигунам”.

Британські дипломати вже знають про ситуацію. 

Двоє викрадених британців стали не єдиними громадянами країни, які опинились у полоні російських військових в Україні. Раніше двоє інших, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, потрапили у полон у Маріуполі. Невдовзі після цього відео з чоловіками, які є добровольцями ЗСУ, показали по російському телеканалу “Росія 24”. Ролик очевидно записали під примусом. 

У Запорізькій області, за даними місцевої влади, окупанти тримають у заручниках десятки людей, однак назвати їхню точну кількість нині неможливо, бо повідомлення про нові викрадення з’являються чи не щодня. Серед викрадених, наприклад, 16-річний син голови Запорізької районної державної адміністрації Олега Буряка Владислав. Хлопця забрали з блокпоста, коли він їхав з Мелітополя до Запоріжжя. 

Нагадаємо, що насильницькі викрадення мерів українських міст та активістів можна кваліфікувати як злочини проти людяності, вважають в ОБСЄ.

ZMINA веде перелік тих, про зникнення кого стає відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter