На Волині судили чоловіка, який бив дружину головою об підлогу

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Нововолинський міський суд звільнив від кримінальної відповідальності за статтею щодо нанесення легких тілесних ушкоджень чоловіка, який побив дружину. 

Про це йдеться у рішенні, опублікованому у Єдиному реєстрі досудових рішень.

Нововолинський міський суд. Фото: Чесно

Інцидент трапився на початку поточного року. Близько 13 години 20 січня чоловік наказав дружині лягти на підлогу на кухні, схопив за волосся задньої частини голови та вдарив головою не менше двох разів. Згодом він наніс ще декілька ударів шкіряним ременем по її спині та сідницях. Причиною такої поведінки, згідно з матеріалами, став раптовий словесний конфлікт. 

Жінка отримала легкі тілесні ушкодження, а саме синець в правій лобній ділянці та синці на лівому плечі. Правоохоронці, до яких звернулась потерпіла, кваліфікували дії кривдника за статтею “Умисне легке тілесне ушкодження”. Вона передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправні роботи на строк до одного року.

Водночас суд звільнив кривдника від кримінальної відповідальності, адже подібний злочин він вчиняє вперше, з потерпілою примирився та повністю відшкодував завдані збитки. 

Укладення угод про примирення є поширеною практикою у справах, пов’язаних із гендерно зумовленим насильством, зокрема зґвалтуванням, сексуальним або домашнім насильством. Згідно із законодавством, в угоді про примирення вказується міра покарання, яку погодили обидві сторони, а також розмір шкоди, моральної чи матеріальної, яку мають виплатити. Однак так відбувається не завжди. 

“Часто під час укладення такої угоди потерпілій особі не роз’яснюють її право вимагати відшкодування шкоди, внаслідок чого угода стосується лише визнання провини з боку обвинуваченого і визначення йому міри покарання. Є випадки, коли потерпілих до укладення угоди спонукають слідчі, прокурори та суд, однак це не допускається статтею 469 Кримінально-процесуального кодексу України”,розповідала раніше ZMINA голова Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Христина Кіт.

Нагадаємо, що вже два роки систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо рідних та близьких в Україні є злочином. Нове законодавство також дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею, на строк до 10 днів. Але, як показують дослідження, роблять це поліцейські неохоче. 

Немає єдиної правової позиції щодо видавання заборонного припису й у Верховному суді, куди потерпілі від домашнього насильства змушені звертатись, якщо не можуть захистити свої права в інших судах. 

Нещодавно парламент ухвалив закон, який дозволяє спрямовувати потерпілим гроші домашніх кривдників, зароблені на суспільно корисних роботах. 

Фотографія обкладинки: pressdemocrat.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter