На відновлення пошкодженого житла на Донбасі наступного року заклали 114 млн грн

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

На відновлення пошкодженого і зруйнованого житла та надання компенсації чи матеріальної допомоги постраждалим особам у проєкті держбюджету на наступний рік заклали 114 млн грн.

Про це повідомили в Офісі Омбудсмана, посилаючись на спецдоповідь “Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло”.

Фото: Вчасно

Поточного року на компенсації та допомогу в бюджеті заклали 20 млн грн, а тому збільшення суми на допомогу ВПО в Офісі Омбудсмана оцінили позитивно. Однак додали, що процес компенсації має несистемний та неструктурований характер. 

За шість років, відколи почалася збройна агресія Росії, українська влада так і не створила дієвого механізму компенсації за зруйноване або пошкоджене житло, а тому задля відстоювання своїх прав люди звертаються із заявами до Європейського суду з прав людини. 

“Упродовж 2015–2019 років у національних судах різних інстанцій перебувало на розгляді близько 200 справ. За роки конфлікту в Європейському суді з прав людини перебувало понад 3,5 тисячі справ щодо захисту прав осіб, які постраждали від збройного конфлікту, з них близько 80% звернень стосувалися компенсації за втрачене житло”, – розповіла Омбудсман Людмила Денісова

Фото: Comments

У квітні цього року Верховний Суд уперше зобов’язав виплатити 67-річній переселенці з Донбасу Ніні Панфіловій 50 тис. грн компенсації за зруйноване житло в Шахтарську. У квартиру жінки в ніч із 2 на 3 серпня 2014 року під час сильного обстрілу залетів снаряд. Судді у своєму рішенні підкреслили, що в законодавстві України відсутня не лише процедура виплати відшкодування, але й чіткі умови, необхідні для заявлення майнової вимоги до держави. 

За словами Омбудсмана, практика свідчить, що люди, які вимагають відшкодування збитку, завданого надзвичайною ситуацією невоєнного характеру, частіше домагаються перемоги. Водночас у національному законодавстві поняття надзвичайної ситуації охоплює також воєнні дії. 

“Це порушує резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи 1708 “Вирішення майнових питань біженців і внутрішньо переміщених осіб”, згідно з якою держава повинна гарантувати вчасне й ефективне відшкодування втраченого доступу та права на житло, землю й майно, залишені біженцями або ВПО, не очікуючи на результати переговорів щодо вирішення збройних конфліктів або статусу певної території”, – зазначають в Уповноваженої. 

В Омбудсмана вважають, що задля ефективного розв’язання проблеми переселенців з житлом, яка охоплює не тільки компенсацію шкоди, але й допомогу в купівлі нерухомості, необхідно вжити низку заходів. Зокрема, розробити та запровадити механізм оцінювання потреб ВПО в житлі, активізувати розроблення відповідних програм у регіонах та щороку передбачати кошти в обласних та місцевих бюджетах на їхню реалізацію.

Нагадаємо, що, за оцінками міжнародних організацій, житла в Україні потребують майже 70 % ВПО. Водночас із початку збройної агресії Росії за державної підтримки житло отримали близько 1 % переселенців. Через початок пандемії коронавірусу, запровадження обмежень та, як наслідок, втрату роботи багато переселенців змушені їхати назад на окуповані території та наражатися на небезпеку, адже не мають змоги сплачувати орендну плату. 

Фотографія обкладинки: Міноборони / Роберто Травано

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter