На Сумщині при спробі зупинити машину з лісом травмували екоактивіста, його кінь загинув

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

27 вересня у селі Землянка Сумської області чоловік на ЗІЛі наїхав на екоактивіста, голову громадського комітету з контролю захисту клімату та збереження екосистемних послуг у громадах, власника екосадиби “Медовий Гай” Сергія Рубаника, який був на коні і зупинив його через спробу встановити, що за деревину він везе.

Про це екоактивіст Сергій Рубаник повідомив у коментарі виданню ZMINA.

Екоактивіст Сергій Рубаник разом зі своїм травмованим конем. Фото: з інстаграму ГО “Українська природоохоронна група”

“Наприкінці вересня у селі Землянка мені зустрілася машина, яка везла деревину з ділянок, що ми рекомендували, аби вони увійшли до ландшафтного парку. Там понад 200 га самосійного лісу в комунальній власності. І щоб встановити номер машини, мені довелося її обігнати: ззаду номера не було. Я завжди зупинявся і говорив з шоферами в таких випадках, питав, звідки ліс. Я завжди представлявся. Але цього разу водій під’їхав дуже близько, що я вже повірив, що він зупинився. Але він різко додав ходу і метрів 7 ЗІЛ пхав мене разом з конем, поки ми не опинилися під колесами. Не встигши вилізти з-під машини, я побачив, що шофер атакує мене з молотком у руках”, – розповів екоактивіст.

За словами Сергія, водій автівки накинувся на нього з молотком і намагався не дозволити знімати інцидент на відео. Активісту вдалось його відігнати. Він отримав забої ніг і  проходив лікування у Києві.

Натомість жеребець Владик через наїзд на нього загинув від травм наприкінці вересня.

“У тварини був після зіткнення з автівкою зламаний хребет і пневмоторакс (пробиті легені. – Ред.)”, – додав активіст.

Після нападу активіст звернувся до поліції й написав заяву про замах на вбивство, проте її не внесли у ЄРДР.

Зі свого боку ДБР його звернення відправило у теруправління в Полтаву. На думку Сергія, “це все одно, що справу поховали”.

Також СБУ заяву активіста прийняти відмовилась, бо не вважає ці ліси стратегічним оборонним поясом, зазначає екозахисник.

Крім того, Сергій надіслав лист Міндовкіллю з приводу захисту лісу, проте не бачить ніяких зрушень у цій справі.

Активіст неодноразово звертав увагу громади й правоохоронців на вирубку самосійних лісів на Сумщині, які мають стратегічне оборонне значення, зокрема, під час повномасштабної війни. За словами Сергія, вирубка лісів тривала ще до повномасштабного вторгнення Росії. З осені, за його словами, вирубувати почали самосійний ліс у проєктованому регіональному ландшафтному парку “Верхньоесманський”.

Місцеві активісти щодо цього факту писали звернення, заяви, пояснення, знімали рубки на відео, а також зупиняли машини.

Нагадаємо, що раніше Печерський районний суд Києва завершив підготовче засідання в справі про напад на громадського активіста Володимира Булюбаша поблизу Києво-Печерської лаври прихильником УПЦ МП.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter