На правобережжі Херсонщини вже розмінували 53% території – ОВА

Дата: 18 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на середину вересня на правобережній частині Херсонщини вже розмінували 53% території, це понад 365 тисяч гектарів.

Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Так, близько тисячі саперів щоденно працюють над обстеженням регіону. Вони вже виявили й ліквідували понад 203 тисячі небезпечних предметів.

Прокудін зазначив, що за поточних темпів розмінування правобережної частини області цей процес може завершитися до кінця 2025 року.

Наразі роботи тривають, і влада має намір збільшити чисельність саперів. Також розглядаються можливості створення спеціального батальйону для розмінування на основі територіальної оборони або формування мінізагонів на базі аварійно-рятувальних служб для виконання цих завдань.

Раніше ZMINA писала, що Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки видав сертифікат українській машині для розмінування від компанії Rover Tech. Машина отримала від розробників назву “Змій”.

Працювати вона може на територіях з низькою та середньою рослинністю, має змогу знищувати протипіхотні та протитанкові міни, а також знімати розтяжки.

Завдяки легкості машина може розміновувати до 2,5 гектарів на годину, а оператор дистанційно керуватиме нею на відстані до 2,9 кілометра. Для розгортання чи згортання потрібно не більш ніж 15 хвилин, а саму автівку можна перевозити на автопричепі.

Нагадаємо, що, окрім саперів-людей, спеціально навчених тварин та дронів, розміновувати Україну допомагають ще й роботи-собаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter