На Олімпіаді операторів закликають уникати сексизму, фотографуючи спортсменок

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Офіційний мовник Олімпійських ігор закликав операторів знімати чоловіків і жінок однаково, щоб уникнути стереотипів і сексизму, які можуть виявлятись у висвітленні спортивних подій.

Про це повідомляє France 24.

Фото: Aurelien Morissard / AP

Паризькі Олімпійські ігри стали першими за 128-річну історію, які досягли гендерного паритету серед спортсменів. Жіночому спорту надали більше часу для трансляцій у прайм-таймі, щоб підвищити його репутацію. Також жіночий марафон стане фінальним змаганням Ігор замість чоловічого.

Проте глава Олімпійської телерадіомовної служби Янніс Екзаркос зауважив, що інколи жінок усе ще знімають у такий спосіб, що проглядаються стереотипи та сексизм.

“Спортсменки присутні на змаганнях не тому, що вони більш привабливі, сексуальні чи що завгодно. Вони присутні, тому що вони найкращі спортсменки”, – наголосив Екзаркос.

За його словами, проблема здебільшого полягає в несвідомому упередженні, оскільки оператори та телевізійні редактори зазвичай показують більше знімків жінок великим планом, ніж чоловіків.

Директорка Міжнародного олімпійського комітету з гендерної рівності Марі Саллу вважає, що Паризькі ігри будуть “де-факто найбільшою у світі платформою для просування гендерної рівності в спорті та через спорт”.

Літні Олімпійські ігри в Парижі розпочалися 26 липня і триватимуть до 11 серпня. Це перша Олімпіада у Франції за останні 100 років, і країна прагне продемонструвати світові свої найкращі сторони: історичні пам’ятки Парижа, гастрономію, моду та спортивні досягнення.

Організатори також намагаються змінити уявлення про Францію як країну жорстоких протестів і промислових конфліктів.

Україну на Олімпіаді представлятимуть 140 спортсменів майже у всіх видах спорту, за винятком ігрових дисциплін, де ліцензії не вдалось отримати.

Нагадаємо, що минулого року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію з рекомендацією Міжнародному олімпійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі навіть під нейтральним прапором.

Утім, зрештою, попри протест України Міжнародний олімпійський комітет дозволив російським і білоруським спортсменам змагатися в Парижі індивідуально під нейтральним прапором. Таких спортсменів буде 25, вони виступатимуть у велоспорті, стрибках на батуті, важкій атлетиці, боротьбі та тхеквондо. Їм заборонено мати власні команди чи використовувати державну символіку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter