ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не допускати росіян і білорусів до Олімпіади у Парижі

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

22 червня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію із рекомендацією Міжнародному олімпійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі навіть під нейтральним прапором.

Про це повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка Євгенія Кравчук.

Джерело: ПАРЄ

Це рішення ухвалили 71 голосами за, 4 депутати проголосували проти.

Як зазначається в документі, Асамблея вважає, що участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у нинішніх умовах є неприйнятною. Вона буде  використана як інструмент пропаганди, а також унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських.

ПАРЄ підкреслює, що відсутність суворої заборони спонукатиме російських громадян повірити, що світ готовий підтримувати зв’язки з Росією, попри її військову агресію проти України.

Така заборона може лише зміцнити та сприяти гідним цілям миру та рівності, які втілюють Олімпійський рух і спорт загалом. Це не послаблює і не розмиває незалежність і цінності спорту”, – йдеться в документі.

Документ містить рішучий заклик до МОК та його спортивних органів заборонити участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі, а також у всіх інших великих спортивних заходах, доки триває війна агресії проти України.

Асамблея наполегливо закликає національних представників МОК і національні та міжнародні спортивні федерації висловити свої заперечення щодо пропозиції МОК дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у майбутніх Олімпійських і Паралімпійських іграх у Парижі навіть як “нейтральним спортсменам“, – вказується в резолюції.

Нагадаємо, що в березні нинішнього року Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликала МОК не допускати російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор 2024 року.

Меджліс наголосив, що участь представників РФ та Білорусі ці два прототалітарні режими використають для виправдання геноциду українців і кримських татар.

Перед цим, 28 березня, президент МОК Томас Бах виступив на захист планів допуску російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter