На Лукашенка подали колективний позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

До Міжнародного кримінального суду в Гаазі подали позов проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, голови КДБ Івана Тертеля, заступника міністра внутрішніх справ Миколи Карпенкова та інших представників силових структур країни.

Про це повідомив білоруський опозиціонер Павло Латушко у своєму телеграм-каналі.

Джерело: телеграм-канал Павла Латушка

У позові, який подав польський адвокат Томаш Вілінський за підтримки правозахисних організацій, Лукашенка та його поплічників звинувачують у геноциді й злочинах проти людяності.

Документ містить 160 сторінок правового обґрунтування і 40 тисяч сторінок документів у додатку. Серед заявників – велика кількість громадян Білорусі.

Джерело: скриншот повідомлення в телеграм-каналі Павла Латушка

Водночас Латушко закликав демократичну світову спільноту до активніших юридичних дій, зокрема до оголошення в розшук підозрюваних за лінією Інтерполу в межах універсальної юрисдикції.

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу також вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Від репресій у Білорусі, за даними правозахисників, постраждали десятки тисяч людей, сотні визнали політв’язнями, серед яких є й українці. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Латушко став одним з перших керівників, які відкрито почали підтримувати протести. Під час масштабного протесту на площі Незалежності в Мінську 14 серпня 2020 року він виступив з промовою, в якій закликав притягнути до відповідальності силовиків за невиправдану жорстокість до людей.

Уже 17 серпня з’явилась інформація про те, що Латушка звільнили з посади директора театру. З цим рішенням не погодилися працівники установи, які підтримали свого очільника та написали заяви на звільнення. Підтримували ексдиректора й протестувальники, які збиралися під будівлею Національного академічного театру імені Я. Купали. 

Погрози Латушко почав отримувати після того, як став членом Координаційної ради опозиції.  19 серпня його будинок облили червоною та білою фарбою – кольори історичного прапора Білорусі, який використовують мітингувальники. 

Опозиціонер був вимушений виїхати з  країни, зараз він живе в Польщі. В Білорусі на нього заведено кілька кримінальних справ, зокрема його звинувачують в екстремізмі, змові для захоплення влади, замаху на акт тероризму, а також за статтею про самовільне присвоєння звання або влади посадової особи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter