На Херсонщині військові врятували жінку, яка намагалася вийти з окупованих Олешок аварійним Антонівським мостом

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На Херсонщині українські військові врятували жінку, яка намагалася вийти аварійним Антонівським мостом з окупованих Олешок на підконтрольну Україні територію.

Про це пише видання “Вгору” з посиланням на інформацію військовослужбовців Сил оборони Херсона.

Скриншот з відео військових. Джерело: “Вгору”

Жінку на мосту, який розташований у передмісті Херсона, помітив екіпаж БпЛА 11 червня. Вона прямувала з окупованих Олешок в сторону правого берега. Коли почула звук безпілотника, то показала свій український паспорт.

Після цього військові за допомогою дрона довели її до більш безпечного місця, потім забрали в укриття й чекали подальших вказівок.

З’ясувалось, що жінка 1973 року народження на початку повномасштабного вторгнення виїхала до Росії, але повернулась назад. Ще торік вона намагалася пройти з Олешок на правобережжя Херсонщини, але тоді їй це не вдалося. Пізніше жінку відправили до окупованого Криму, а потім знову до РФ.

Цього року вона знову з російського Бєлгорода добралася до Джанкоя в Криму, потім до Скадовська, далі до Раденська, звідти пішки дійшла до Олешок і пройшла на правий берег, уточнили військові.

Головний сержант із позивним “Балу” розповів, що вони отримали команду евакуювати цивільну людину. Зазвичай вдень будь-які дії на воді заборонені, однак було небезпечно залишати жінку на лінії військових дій.

За словами військового, жінка поводилася спокійно, команди в човні виконувала чітко. Після евакуації її передали медикам.

“Балу” відзначив, що таку операцію з евакуації вони виконували вперше. За інформацією іншого учасника операції, молодшого сержанта з позивним “Макс”, вона тривала близько шести годин. У військових були думки про те, що це може бути або дійсно цивільна людина, або це провокація. Але наказ був – не відкривати вогонь, тому військові якийсь час просто спостерігали на безпечній відстані. Коли впевнилися, що провокацій не очікується, почали операцію з евакуації.

Військовий також зазначив, що у жінки була сумка, в якій знайшли прапор України.

Інший військовий Сил оборони Херсона додав, що ситуація була нестандартна, адже відбувалася на межі боєзіткнення українських та російських військ й тому становила високі ризики, як для жінки, так і для особового складу.

Нагадаємо, Антонівський автомобільний міст з’єднував правобережжя Херсонщини з лівобережжям через Дніпро. Уранці 11 листопада 2022 року російські військові, коли відступали з правого берега Дніпра, підірвали його, знищивши кілька прольотів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на Донеччині 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине, щоб не отримувати російського громадянства. На підконтрольній українським військовим території його зустріли волонтери та відвезли до безпечного місця.

Також з окупованої російськими військовими частини Очеретиного на Донеччині самотужки на підконтрольну українському уряду територію вийшла 98-річна жінка. Лідія Степанівна подолала близько десяти кілометрів під обстрілами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter