На Херсонщині та частині Запоріжжя окупанти вимкнули інтернет та мобільний зв’язок

Дата: 01 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На Херсонщині та частини територій Запорізької області російські військові вимкнули зв’язок та інтернет.

Про це повідомили у Держспецзв’язку. 

Фото: Anadolu Agency

Інформація про перебої зі зв’язком почала надходили з Херсонщини ще напередодні, 30 квітня. 

Жителі самого Херсона, а також Каховського району, Новотроїцької та Чаплинської громад розповідали про це журналістам “Суспільного”, а представники оператора Vodafone наголошували, що причиною проблем є не аварія. Згодом зв’язок у регіоні зник повністю, а невдовзі з цією проблемою зіткнулись й мешканці у деяких населених пунктах Запорізької області. 

У Держспецзв’язку кажуть, що російські військові обірвали волоконно-оптичні магістральні лінії та відключили від електропостачання обладнання операторів. На тлі цього загарбники масово розповсюджують фейки, що розпорядження відключити зв’язок нібито дала українська влада:

“Проблеми, які виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв’язку, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг, є нічим іншим ніж черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала Росія проти України, та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій Росії…  Країна ніколи не кине своїх громадян напризволяще”.

Мешканців тимчасово окупованих регіонів закликають за можливості переїжджати до інших регіонів, а тим, хто не може цього зробити, радять шляхи, як залишатись на зв’язку з Україною. Так, якщо окупанти відключили українське ефірне мовлення, зв’язок та інтернет, у Держспецзв’язку радять слухати радіо на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) за допомогою старих приймачів. Також українські канали розкодовано на супутнику:

  • супутник: Hotbird 13;
  • частота: 11 219 МГц;
  • поляризація: H (горизонтальна);
  • символьна швидкість: 29 900;
  • корекція помилок: FEC 3/5.

Ще на початку квітня міська влада у Мелітополі, який знаходиться під тимчасовим контролем росіян, розповідала, що окупанти намагаються протягнути туди лінію інтернету з Криму. Тоді очільник міста Іван Федоров нагадував, що те, що називають інтернетом в Росії та на окупованих нею територіях, по суті не є всесвітньою мережею, а є “якимось своїм урізаним, заблокованим інтернетом”.

До прикладу, після окупації півострова у 2014-му кримчан систематично обмежують у праві доступу до інформації, блокуючи сайти сотнями. Під блокування попадають й платформи правозахисників, які опікуються проблемами півострова. Наприкінці 2020-го Генасамблея ООН засудила такі кроки Росії.

Ще у 2019 році Держдума РФ остаточно ухвалила в третьому читанні законопроєкт, що фактично дозволив ізолювати інтернет у Росії, а невдовзі його підписав й Володимир Путін. Це рішення впливає не тільки на жителів Росії, але й на тих, хто змушений жити під російською окупацією. 

Зображення обкладинки: скриншот відео 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter