На Харківщині жінку засудили за домашнє насильство над чоловіком

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області призначив покарання у вигляді штрафу місцевій мешканці за домашнє насильство стосовно її цивільного чоловіка. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Згідно з матеріалами справи, 12 лютого жінка почала сварку зі своїм співмешканцем, під час якої висловлювалася на його адресу нецензурною лайкою. Це спричинило в чоловіка “відчуття емоційної невпевненості та завдало шкоди його психічному здоров’ю”.

У суді жінка повністю визнала свою провину, щиро розкаювалася та запевнила суд, що надалі не припуститься подібної поведінки. За сварку з чоловіком вона сплатить штраф у розмірі 420 гривень.

Нагадаємо, що проблема домашнього насильства в Україні стоїть надзвичайно гостро. Так, всього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшло від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки.
 
Відомо, що дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Водночас українки досі не знають, що робити, якщо вони зазнають насильства. Так, тільки 17% опитаних вважали себе поінформованими з цього питання, тоді як майже половина (48%) відчували, що мало знають, або зовсім не знали, що їм робити (17%).

У січні минулого року в Україні набув чинності закон про запобігання насильству щодо жінок та домашньому насильству. У документі, зокрема, визначили, що домашнім насильством є інциденти не тільки між подружжям, а й значно ширшим колом осіб, передбачили можливість відокремити кривдника від жертви за допомогою термінового заборонного та обмежувального приписів. 

Згодом українські суди ухвалили щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство, а в Києві чоловіка вперше на три місяці відправили до в’язниці за знущання з дружини. Водночас лише минулого року понад пів тисячі жінок в Україні відбували покарання за статтею 115 ККУ “Умисне вбивство”. Велика частина з них стали засудженими, захищаючись від домашнього насильства. 

Однак нещодавно суд у Одесі дав умовне жінці за вбивство чоловіка, який протягом декількох років систематично знущався з неї вдома. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter