На Харківщині від російських тортур постраждали понад 700 осіб – генпрокурор

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Про це розповів генпрокурор України Андрій Костін під час зустрічі зі Спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс.

Фото: фейсбук Андрія Костіна

На всіх визволених територіях ми знаходимо свідчення цих жахіть. Лише в Херсонській області зафіксовано 11 катівень. У Харківській області розслідується майже 100 випадків катувань, у яких встановлено понад 700 постраждалих. Подібну картину ми бачимо і в інших деокупованих регіонах”, – зазначив генпрокурор.

За його словами, зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних чиновників, які вчиняли воєнні злочини. До суду було направлено 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

За словами генпрокурора, під час окупації Херсона від воєнних злочинів постраждали понад 160 осіб. Однак досі у російських в’язницях залишаються тисячі українських громадян.

Як стверджує посадовець, до 90% українських військовополонених росіяни застосовували тортури, сексуальне насильство та погрози зґвалтуванням.

Костін сподівається, що міжнародна спільнота допоможе їх звільнити та покарати усіх російських злочинців.   

Росія вибудувала розвинену систему тортур та жорстокого поводження з українцями — як військовополоненими, так і цивільними. З доктором Еліс Джил Едвардс ми обговорили посилення міжнародної співпраці заради припинення цих жахливих і незаконних практик”, – написав посадовець.  

Генпрокурор розповів Едвардс про 32-річного власника кав’ярні з Херсона. Чоловік допомагав місцевим протестувальникам, які виступили проти російської окупації (забезпечував водою та надавав першу медичну допомогу). Окупанти заарештували підприємця за сфабрикованими звинуваченнями, а знайдений у кав’ярні касовий апарат американського виробництва вилучили як “доказ впливу США”.

Окупанти практично безперервно катували його впродовж 17 днів. Погрожували також зґвалтувати його дружину та віддати малолітню дитину до дитячого будинку. Відпустили затриманого лише після того, як родина заплатила 100 000 гривень. Перед звільненням його змусили записати відео про те, що він передав гроші “на підтримку спеціальної військової операції”. На щастя, тепер він вільний”, – розповів Костін. 

Наприкінці генпрокурор додав, що справа про катування підприємця наразі розглядається у суді.

Нагадаємо, українські правоохоронці зафіксували щонайменше 215 випадків сексуального насильства, вчинених російськими військовими в Україні, з них 143 випадки – це насильство щодо жінок. Також вони задокументували 498 вбивств дітей та понад 19 000 випадків примусової депортації.

Росіяни використовують сексуальне насильство, зокрема, для залякування, “помсти” чи “покарання” цивільних на тимчасово окупованих територіях України. Слідчі вже ідентифікували 18 військових РФ, які вчиняли такі дії щодо українців, і повідомили їм про підозру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter