Нацполіція ідентифікувала вже 18 російських військових, які вчиняли сексуальне насильство

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти використовують сексуальне насильство як тактику ведення бойових дій ще з 2014 року, однак після 24 лютого 2022-го масштаби цього воєнного злочину значно збільшилися. Наразі росіяни використовують сексуальне насильство, зокрема, для залякування, “помсти” чи “покарання” цивільних на тимчасово окупованих територіях України. Слідчі вже ідентифікували 18 військових РФ, які вчиняли такі дії щодо українців, і повідомили їм про підозру.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Фото: Depositphotos

Як пояснили в МВС, сексуальне насильство в умовах конфлікту – це зґвалтування, сексуальне рабство, примусова вагітність, аборти, стерилізація, шлюби та будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дівчаток чи хлопчиків, які мають прямий або непрямий стосунок до конфлікту.

“Це не вперше, коли війська, керовані Москвою, масштабно, з кричущою жорстокістю і відчуттям безкарності використовують сексуальне насильство як тактику ведення бойових дій. Найбільш яскравий приклад з минулого – завершальний етап німецько-радянської війни 1941–1945 років, коли радянські війська ввійшли до Німеччини. 

За твердженням британського історика та автора дослідження “Падіння Берліну. 1945″ Ентоні Біворі, лише в Берліні було зґвалтовано близько 130 тисяч жінок та дівчаток, багато з яких неодноразово. Також, за даними історика, близько 10 тисяч жертв зґвалтувань загинули внаслідок отриманих травм”, – розповіли в міністерстві.

З найбільш кричущих серед зафіксованих сексуальних злочинів окупантів в Україні – зґвалтування немовлят, групове зґвалтування хлопчиків-близнюків дворічного віку, внаслідок якого діти померли, зґвалтування дітей на очах у батьків та навпаки.

Також відомо про випадки вагітності неповнолітніх, яких зґвалтували російські військові. Крім того, подекуди російські військові схиляли до примусового сексу жінок, погрожуючи смертельною розправою над ними чи їхніми близькими.

“Зафіксовані факти, коли російські окупанти прямо заявляли, що ґвалтують жінок задля того, щоб завдати їм психологічної травми, яка викличе небажання жити статевим життям у майбутньому та народжувати дітей. Наявні акти зґвалтування чоловіків, а також людей пенсійного віку”, – додали в МВС.

Поліція успішно розслідує такі провадження. Досудове розслідування в таких випадках здійснюють слідчі Головного слідчого управління Національної поліції, які мають всі фахові знання та відповідний досвід розслідування саме такої категорії злочинів.

Наразі Нацполіція розслідує 53 факти сексуального насильства з боку окупантів. Серед виявлених ними злочинів 10 – вчинено проти дітей. Слідчі вже ідентифікували 18 військових РФ, які вчиняли сексуальні злочини в Україні. Їм “заочно” повідомили про підозру за статтею 438 КК України за порушення законів за звичаїв війни.

Нагадаємо, що з лютого до квітня 2023 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 25 випадків сексуального насильства, повʼязаного з війною, які вчинили російські військові та співробітники російських пенітенціарних установ. Серед потерпілих 16 чоловіків, вісім жінок та одна дитина – дівчинка. 

Як відомо, українці, що зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави. Для цього слід звернутися за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка “Отримати консультацію”) або до найближчого бюро правової допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter