На Харківщині суд звільнив від ув’язнення жінку, яка везла з Росії “георгіївські стрічки”

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Дергачівський районний суд Харківської області визнав винною жінку в незакінченому замаху на поширення комуністичної символіки. Судді призначили правопорушниці один рік іспитового терміну замість року за ґратами.

Про це повідомили на сайті суду. 

Фотографія з відкритих джерел

Згідно з матеріалами справи, минулого року жінка власноруч виготовила на території Росії так звані георгіївські стрічки, на які наліпила серп, молот, герб і прапор СРСР та п’ятикутні зірки. У серпні вона хотіла перетнути кордон із забороненою продукцією, однак її затримали прикордонники. 

Під час суду жінка повністю визнала свою провину та разом із захисником просила затвердити угоду про визнання винуватості, проти якої не виступав і прокурор. 

Окрім іспитового терміну, суд також призначив знищити “георгіївські стрічки”, виготовлені порушницею. Водночас протягом року жінка має повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи та періодично з’являтися для реєстрації.

Відомо, що виготовлення, поширення, а також публічне використання комуністичної або нацистської символіки, зокрема у вигляді сувенірів, заборонено на всій території України з 2015 року. Після ухвалення відповідного закону під заборону також потрапило публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР) та інших союзних і автономних радянських республік або їхніх фрагментів. 

Фотографія з відкритих джерел

Документ неодноразово критикували правозахисники. Негативний висновок щодо закону надавала й Венеційська комісія, однак Конституційний Суд визнав декомунізацію законною. Експерти наголошують, що заборона комуністичної символіки є безумовним втручанням у свободу вираження поглядів, свободу асоціацій (через обмеження створення політичних партій громадських об’єднань та інших організацій), свободу мирних зібрань (через заборону її використання під час зібрань) та виборчі права (через обмеження брати участь в виборах для партій та їхніх кандидатів).

Раніше ZMINA вже розповідала про щонайменше три випадки, коли в Україні людей переслідували за комуністичну символіку. Минулого року в Чернігові поліція розпочала розслідування щодо місцевої жительки, яка продавала прапори колишніх радянських республік на сайті інтернет-оголошень.

Також торік у Кривому Розі чоловіка засудили до одного року обмеження волі за те, що він мив вікна в торговельному центрі у футболці з гербом СРСР. Поліцейським, які приїхали його затримувати, місцевий житель пояснював, що одягнув на роботу те, що не шкода викинути. 

За вдягнену на вулиці у Львові шапку з радянською зіркою п’ять років в’язниці загрожує також киянину, який приїхав на вихідні до туристичного міста. 

Згідно із соціологічними опитуваннями, щороку українці дедалі менше ностальгують за СРСР, а молодь переважно байдуже ставиться до декомунізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter