На екоактивіста Михайла Берчука, який бореться проти забруднення довкілля, вчинив напад очільник місцевого підприємства

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

6 серпня цього року під час засідання екологічної комісії у селищі Власівка на Кіровоградщині директор заводу “Королівський Смак” Віктор Король здійснив напад на екоактивіста, члена громадської ради ГО “Клуб українських патріотів” Михайла Берчука, вдаривши його ногою по тулубу та кулаком у скроню. Активіст вважає це тиском через те, що він виявив, що два місцевих заводи “Віктор і К” та “Гідросенд” зливають токсичні відходи у Дніпро.

Про це активіст Михайло Берчук повідомив у коментарі виданню ZMINA.

Екоактивіст Михайло Берчук. Фото: інтернет-видання “Світловодськ”

Після того, як активіст виявив, що два місцеві заводи “Віктор і К” та “Гідросенд” зливають токсичні відходи у Дніпро, він звернувся зі скаргою до Міністерства екології та різних комісій, а також написав заяву в поліцію.

За його словами, комісія, яка приїхала з перевіркою, попередила керівництво заводу про відвідини, й  тому труба, через яку стікали відходи у Дніпро, була перекрита. До того ж активіст говорить, що комісію на територію заводу не пустили.

Михайло Берчук разом із комісією дослідили територію ззовні навколо заводу, а також течію річки.

“Зливи з заводу були замасковані – закидані камінням і гілками. Екоінспекція знайшла місця зливів, але вказала, що неможливо визначити їхню приналежність до заводу “Гідросенд”, – сказав активіст.

24 липня 2024 року активіст написав заяву до поліції з вимогою почати розслідування та притягнути до відповідальності посадовців Світловодської міськради та старосту селища Власівка за співучасть у забрудненні довкілля.

За скаргою активіста було зібрано засідання екологічної комісії, під час якого у кабінет старости селищної ради увірвався директор заводу “Королівський Смак” Віктор Король і напав на нього, вдаривши ногою по тулубу і кулаком у скроню. Це відбувалося у присутності свідків — у засіданні брали участь представники екоінспекції, заступник директора ПП “Віктор і К” з екологічних питань, староста та громадські активісти Світловодська.

“Потім його відтягли, а я отримав тілесні ушкодження, написав  заяву до поліції та отримав направлення на судмедекспертизу. Також попросив цілодобову охорону через напади, які траплялись і раніше, а також погрози, пов’язані з моєю громадською діяльністю по захисту прав людини й екології”, – додав активіст.

ZMINA надіслала запит до підприємств, аби отримати і їхню позицію з цього приводу. 

Довідка: Михайло Берчук – екоактивіст, який займається захистом довкілля від токсичних викидів, які здійснюють заводи в його місцевості. Після того, як померла від раку легень його мама, він почав досліджувати стан повітря у місті, потім – річок і землі.

Декілька років тому він дослідив, що заводи, які виробляють олію, майонез так кетчуп, зливають відходи в Дніпро.

Коли він писав скарги у всі інстанції та почав досліджувати ґрунт, воду й повітря, на нього здійснили жорстокий напад. Активіст перебував у реанімації з тяжкими травмами. Центр прав людини ZMINA тоді надавав йому допомогу.

Раніше екоактивіста з Кіровоградської області Михайла Берчука, який пережив два досі нерозслідувані напади, не включили до комісії з контролю діяльності місцевих правоохоронців при головному управлінні Нацполіції області.

Нагадаємо, Михайло Берчук є фігурантом “списку Гандзюк”, куди входять 55 активістів, які пережили фізичні атаки щодо себе протягом 2017–2018 років. Два напади на Берчука, які стались у 2016-му та 2017 році, досі не розкрито.

Напади на нього активіст пов’язує зі своєю екологічною діяльністю проти забруднення довкілля місцевими підприємствами з виробництва олії та майонезів у селі Власівка Світловодського району. Він навіть домігся штрафів для місцевих порушників екологічних норм. Водночас діставав за свою діяльність погрози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter