Екоактивіста з Кіровоградщини зі “списку Гандзюк” не включили до комісії з контролю за місцевою поліцією

Дата: 16 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Екоактивіста з Кіровоградської області Михайла Берчука, який пережив два досі нерозслідувані напади на себе, не включили до комісії з контролю діяльності місцевих правоохоронців при головному управлінні Нацполіції області.

Про це Берчук розповів виданню ZMINA.

Поліція в районах області бездіє. Публічні та офіційні заклики звільнити корумповане керівництво ігноруються. Величезна кількість кримінальних правопорушень у сфері нападів, розкрадання бюджетних коштів на тендерах не доходить до суду”, –  пояснив своє бажання увійти до комісії Берчук, згадуючи, зокрема, напад на себе, який залишився нерозкритим.

Звернення включити його до комісії ще 5 грудня було надіслано від ГО “Клуб українських патріотів”, де Берчук є заступником голови організації.

Михайло Берчук є активним громадським діячем, відзначеним багатьма правозахисними українськими та європейськими організаціями. Берчук постійно бере участь у громадському житті за місцем проживання, є ініціатором та учасником багатьох громадянських акцій, у тому числі з контролю за роботою органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, органів по екологічній безпеці, дорожніх служб тощо”, – йшлося у зверненні.

Проте під час засідання сесії виявилося, що його прізвище не занесли до переліку кандидатів у члени комісії. А коли один з депутатів запропонував з голосу кандидатуру Берчука, то проти цього рішуче виступив депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Костянтин Каспров. Той, принципово виступаючи російською мовою із залученням перекладача, вказав, що Берчук не має юридичної освіти (хоча цього не вимагається від членів комісії), ніде постійно не працює та має інвалідність.

“Каспров дезінформував депутатів, оскільки він не ознайомлений з моєю біографією, що я маю дві вищі освіти та великий стаж роботи”, – каже Берчук.  

Крім того, на його думку, свідомо з ініціативи голови комісії з регламенту облради було внесено пакетом дві кандидатури без обговорення. Тож як такого поіменного розгляду кандидатів не було.

У результаті Берчук навіть не зміг виступити з представленням своєї кандидатури, бо за винесення її на обговорення проголосувало 32 з необхідних 33 депутатів.

Активіст упевнений: він не зміг потрапити до комісії і навіть не був занесений до переліку претендентів ще до початку засідання внаслідок змови окремих депутатів. 

Михайло Берчук є фігурантом “списку Гандзюк”, куди входять 55 активістів, які пережили фізичні атаки щодо себе протягом 2017–2018 років. Два напади на Берчука, які стались у 2016 та 2017 роках, досі не розкрито.

Напади на нього активіст пов’язує зі своєю екологічної діяльністю проти забруднення довкілля місцевими підприємствами з виробництва олії та мaйонезів у селі Власівка Світловодського району. Він навіть домігся штрафів для місцевих порушників екологічних норм. Водночас діставав за свою діяльність погрози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter