На час війни спростили процедуру встановлення в суді фактів народження та смерті

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, яким підтримала впровадження спрощеної процедури встановлення юридичного факту народження або смерті особи за рішенням суду на території, де діє воєнний чи надзвичайний стан.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Фото: Ivan Alvarad / Reuters

Законопроєкт подали на розгляд парламенту ще у квітні, а в першому читанні підтримали в червні. 

Відтепер заяву про встановлення факту народження до суду, незалежно від місця проживання заявника, можуть подати батьки, родичі, їхні представники або інші законні представники дитини. Також у рішенні про встановлення факту народження особи, зокрема, мають зазначити встановлені судом дані про дату і місце народження, а також дані про її батьків.

Рішення щодо встановлення факту народження або смерті підлягає негайному виконанню, а оскарження не зупиняє цю процедуру. Відповідні справи мають розглядати невідкладно з моменту надходження заяви до суду.

Наразі в Цивільному процесуальному кодексі існує стаття 317, яка визначає порядок встановлення юридичних фактів про народження та смерть на тимчасово окупованих територіях, однак, як пояснює адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, нині цю норму не дуже добре застосовують до території, які зайняли російські військові після 24 лютого. 

“Ці території не мають офіційного статусу тимчасово окупованих. Застосування нового порядку дозволить людям, які мають документи про народження або смерть з територій, що контролюються російською армією й не мають статусу тимчасово окупованих, звертатися до суду й у спрощеному порядку встановлювати ці факти”, – висловлює сподівання Луньова.

Новий закон також звільняє від сплати судового збору заявників у справах, у яких події відбулись у період дії воєнного стану.

“Це не підміняє звичайної процедури отримання документів про народження і смерть через органи РАЦС. Така процедура діє виключно для тих випадків, коли первинні документи не відповідають стандартам тих, які видають на підконтрольній українському уряду території”, – додає експертка. 

Раніше правозахисники зауважували, що зміни позитивно впливатимуть і на кількість та зміст отриманих відомостей щодо порушень прав громадян та ймовірних злочинів унаслідок російської агресії.

Нагадаємо, що, за даними ООН, більшість загиблих цивільних від початку російського вторгнення померла внаслідок обстрілів з важкої артилерії. 

У травні Мін’юст повідомляв, що за час повномасштабного вторгнення в Україні народилося понад 48 тисяч дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter