На 20-ті роковини вбивства Гонгадзе США закликали ретельніше розслідувати злочини проти журналістів

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Україна має ретельно і швидко розслідувати злочини, скоєні проти працівників засобів масової інформації. 

З такою заявою на 20-ті роковини вбивства журналіста Георгія Гонгадзе виступили в посольстві США. 

Заява до 20-ої річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе

?? Сьогодні ми згадуємо Георгія Гонгадзе, хороброго журналіста, якого вбили за прагнення до правди. Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів повинні ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні за це особи несли відповідальність. Незалежні медіа є важливою частиною успішних демократій.?? Today we remember Georgiy Gongadze, a brave journalist who was murdered for his pursuit of the truth. No members of the press should be threatened, physically attacked, or arrested for doing their job, and crimes against journalists must be thoroughly and swiftly investigated so that perpetrators are held accountable. Independent media are an essential part of thriving democracies.

Опубліковано U.S. Embassy Kyiv Ukraine Вівторок, 15 вересня 2020 р.

У посольстві нагадали, що будь-які злочини проти журналістів є неприпустимими в демократичних країнах.

“Сьогодні ми згадуємо Георгія Гонгадзе, хороброго журналіста, якого вбили за прагнення до правди. Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів мають ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні в цьому особи були притягнуті до відповідальності. Незалежні медіа є важливою частиною успішних демократій”, – заявив Радник з питань преси, освіти та культури Волтер Браунолер. 

Нагадаємо, що з початку поточного року експерти ІМІ зафіксували загалом 137 порушень свободи слова, 75 випадків перешкоджання, 14 випадків побиття та 13 випадків погроз. Одним з останніх гучних випадків став підпал автівки журналістів програми “Схеми”. Інцидент стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують це зі своєю професійною діяльністю.

Водночас минулого року експерти налічили 243 випадки порушення свободи слова, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Як свідчать дані генпрокуратури, кількість справ за “журналістськими статтями”, скерованих до суду минулого року, зменшилась. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter