МЗС підписало меморандум про співпрацю з Експертною мережею Кримської платформи

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 17 листопада підписав меморандум про співпрацю з Експертною мережею Кримської платформи. 

Про це він сказав на своєму брифінгу 18 листопада, передає кореспондент видання ZMINA

Меморандум підписаний між МЗС України та сімома координаторами робочих груп Експертної мережі платформи. Документ визначає цілі та завдання спільної діяльності. 

За словами міністра, МЗС буде підтримувати дослідницькі проєкти незалежних аналітичних країн світу щодо Криму, сприяти організації та спільному проведенню заходів, конференцій, семінарів та круглих столів в межах Кримської платформи. 

“Звільнення Криму – це ключове завдання української держави, що входить до пріоритетів стратегії зовнішньополітичної діяльності. Над його досягненням працюють усі – президент, парламент, уряд та неурядові організації. Роль експертного середовища є надзвичайно важливою в архітектурі Кримської платформи, саме тому налагодження плідної співпраці між МЗС та Експертною мережею – надзвичайно важливий крок”, – прокоментував Дмитро Кулеба. 

Він додав, що найближчим часом МЗС та Експертна мережа узгодять план спільних дій на 2022 рік. 

Дмитро Кулеба радий, що Експертна мережа, яка об’єднує понад 70 українських та міжнародних неурядових організацій, аналітичних центрів, правозахисників, вже працює. Усі вони, за його словами, щоденно досліджують широкий спектр проблем російської окупації Криму. 

“Мене особливо тішить, що зараз на розгляді мережі перебуває понад 180 запитів на участь у її діяльності від іноземних експертів та організацій. Кримська платформа дійсно перетворюється на світову справу”, – сказав міністр.  

 

Водночас він повідомив, що 17 листопада Україні вдалося внести першу згадку Кримської платформи та її підтримку до проєкту посиленої резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Криму. Генасамблея ООН планує розглянути резолюцію у грудні цього року. 

Нагадаємо, 23 серпня відбувcz установчий саміт Кримської платформи за участю представників 46 країн та міжнародних організацій, на якій мають підписати фінальну декларацію про невизнання протиправної тимчасової окупації Росією Кримського півострова. До цієї декларації в майбутньому зможуть приєднатися держави, представники яких не приїхали 23 серпня до Києва.

Кримська платформа охоплює рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність у п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

6 серпня у Києві відбувся установчий форум Експертної мережі Кримської платформи, яка має об’єднати українські та міжнародні зусилля в аналітиці наслідків окупації Криму задля деокупації півострова. 

Під час форуму відбулися сім тематичних груп, де учасники презентували напрацювання бачення планів роботи. Групи стосуються сфер безпеки, політики невизнання окупації, прав людини та міжнародного гуманітарного правасанкційекономікиекології, культурної спадщини Криму, гуманітарної політики та відновлення прав корінних народів. Відомо, що в Києві буде постійно працювати офіс Експертної мережі Кримської платформи. 

Фото: МЗС України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter