У Києві відбувся установчий форум Експертної мережі “Кримської платформи”

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві 6 серпня відбувся установчий форум Експертної мережі “Кримська платформа”, яка має об’єднати українські та міжнародні зусилля в аналітиці наслідків окупації Криму задля деокупації півострова.  

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, установчі збори відкрила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар

 

“Кримська платформа” охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля. Саміт “Кримської платформи” за участі 33 країн відбудеться 23 серпня у Києві (КВЦ “Парковий”). 

Відомо, що захід за участі світових політиків складатиметься з двох частин: офіційної та частини форуму. Першу частину відкриє Джамала, яка заспіває пісню “1944”.

Опісля виступлять  президент Володимир Зеленський, прем’єр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєвв, представниця експертної мережі Кримської платформи Ольга Скрипник та всі глави делегацій, які представляють країни.

Також 23 серпня на саміті заплановані чотири панельні дискусії. Зокрема, лідерська панель, де високі представники теж матимуть можливість виступати.

Під час установчого форуму координаторка робочої групи Експертної групи з прав людини та міжнародного гуманітарного права Ольга Скрипник наголосила, що важливо подолати наслідки від окупації Криму, захистити людей від окупації, щоб вони повернулися до мирного життя і щоб окупація більше не повторилася. 

За словами представника президента в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича, Експертна мережа необхідна для накопичувальних експертних зусиль задля деокупації Кримського півострова. За його словами, у Києві буде постійно працювати офіс Експертної мережі “Кримської платформи”. 

Антон Кориневич

“Ми віримо, що разом ми можемо домогтися деокупації Криму”, — сказав він. 

Мелінда Сіммонс, надзвичайна і повноважна послиня Великої Британії в Україні наголосила, що Британія відстоюватиме незалежність та територіальну цілісність України. Вона повідомила, що ніколи не визнає незаконну анексію Криму. На її переконання, на Росію необхідно тиснути та протистояти її протиправній поведінці. 

“Міжнародна спільнота покладається на фахову інформацію та рекомендацію, щоб розуміти, як зберігати тиск на Росію… “Україна продовжує платити високу ціну за свою сміливість, за те, що зважилася скористатися своїм суверенним правом повернутися обличчям до Заходу. Росія має поважати незалежність і територіальну цілісність України. Повернення до нормальних відносин неможливе, доки Росія продовжує дестабілізувати Україну і захоплювати її територію”, – сказала Сіммонс.

Вона також наголосила, що незаконна анексія Криму поставила значні виклики перед Україною і перед загальною системою євроатлантичної безпеки.

“Міжнародне співтовариство має продовжувати протистояти цим викликам. Ми маємо показати Росії, що не терпітимемо її кричущої неповаги до міжнародного порядку. Нам треба переконатися, що Росія несе відповідальність за найгірші порушення прав людини та знищення довкілля на півострові. Права жителів Криму мають бути захищені”, – додала вона.

Тимчасово повірена у справах США Крістіна Квін вважає, що для порушників прав людини має бути відповідальність і наголосила на необхідності санкцій.  

Крістіна Квін та Мелінда Сіммонс

Під час форуму відбулися сім тематичних груп, де учасники презентуватимуть напрацювання бачення планів роботи. Групи стосуються сфер безпеки, політики невизнання окупації, прав людини та міжнародного гуманітарного права, санкцій, економіки, екології, культурної спадщини Криму, гуманітарна політика та відновлення прав корінних народів.

Президент фонду “Східна Європа” Віктор Лях вважає,  що мережа має проводити якісні аналітичні дослідження і використовувати їхні комунікації та адвокації у дипломатії і на рівнях ухвалення рішень політиків. Фонд фінансуватиме дослідження та посилюватиме інституційну спроможність мережі. 

Експертна мережа у Києві співпрацюватиме також з урядами, парламентами у світі та міжнародними експертами. 

Під час форуму його учасники оголосили цінності Експертної мережі:

– повага до територіальної цілісності України, відновлення державного суверенітету в її міжнародно визнаних кордонах;

– принципів прав людини й міжнародного гуманітарного права;

– забезпечення прав національних меншин, корінних народів, зокрема, до реалізації права корінного кримськотатарського народу на самовизначення;

– принципів інклюзивності діалогу та їх дотримання;

– процесів забезпечення всеукраїнського соціального згуртованості та запобігання конфліктам;

– підтримка тих політичних рішень у процесі врегулювання, які не призводять до ризику виникнення інших конфліктів.

Голова Української фундації безпекових студій, членкиня Експертної мережі Юлія Каздобіна повідомила, що Експертна мережа відкрита для членства для індивідуальних та інших організацій. Для цього потрібно поділяти цінності, мати досвід та знання у галузі та брати участь у мережі.

Експерти та організації можуть брати участь як члени мережі в дослідницьких проєктах, дискусіях, адвокаціях та окремих подіях.

Верховним органом мережі названо Форум Експертної мережі, який відбуватиметься кожного року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter