У Києві відкриють окремий офіс, який забезпечуватиме роботу Кримської платформи

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У столиці України відкриють офіс, який підтримуватиме постійну Кримську платформу задля деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму.  

Про це на пресконференції до другої річниці свого президентства 20 травня повідомив президент України Володимир Зеленський.

Цей офіс, за словами президента, щоденно опікуватиметься кримськими питаннями. 

“Ми відкриємо офіс постійної Кримської платформи. Це будуть професійні люди – від юристів до економістів, – які щоденно працюватимуть над питаннями окупованого Криму та питаннями людей, що мають отримувати гуманітарну допомогу, зокрема й бранців Кремля”, – сказав глава держави. 

Президент додав, що на саміт Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня 2021 року – до 30-ї річниці незалежності України, прибудуть представники 30 країн. Утім, він не назвав, які це країни. Раніше повідомлялося про значний спротив Росії ініціативі України зі створення Кримської платформи. 

“Буде багато представників багатьох країн. Будуть важливі документи, підписані на цій платформі. Запрошено президентів, прем’єр-міністрів, глав церков, спікерів, міністрів закордонних справ. Загалом у нас будуть представлені близько 30 країн на днях святкування незалежної, потужної європейської країни”, – повідомив Зеленський.

Він також сказав, що перед самітом ще планується велика презентація, на якій повідомлять додаткову інформацію. Президент також очікує ухвалення важливих законопроєктів до самого саміту 23 серпня. 

Нагадаємо, Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter