Україна тримає в секреті список країн-учасниць саміту “Кримська платформа”

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Через протидію Росії МЗС України поки не планує оприлюднювати перелік країн, які підтвердили свою участь у саміті “Кримська платформа”, що відбудеться 23 серпня. 

Про це повідомила перша заступниця голови Міністерства закордонних справ Еміне Джеппар в ефірі телеканалу “Дом”.

Еміне Джеппар

За підсумками саміту планують ухвалити остаточний документ, над текстом якого зараз працює Україна.

“Ми вже бачимо цинічну заяву Російської Федерації про те, що це загроза її територіальній цілісності. Спочатку відбувається окупація нашої території, а тепер нам розповідають, що це загроза їхній територіальній цілісності. Але в нас є уже ціла низка підтверджень. Для нас ключове, щоб це була присутність на найвищому рівні, тобто це лідери, це перші особи держав. Є низка підтверджень. Наприклад, голова Європейської Ради Шарль Мішель сказав про свій візит, про те, що він приїде на саміт. Але всі інші підтвердження ми поки вважаємо за краще тримати в секреті. Звичайно, ця інформація буде оприлюднена трохи ближче до періоду саміту”, – сказала вона. 

Напередодні Сейм Латвії створив депутатську групу міжнародної Кримської платформи для підтримки України в її зусиллях з деокупації Криму та відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter