На форумі Експертної мережі “Кримської платформи” представили підгрупу з прав людини: чим вона займатиметься

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Під час форуму Експертної мережі “Кримської платформи” 6 серпня у Києві представили цілі та завдання підгрупи з прав людини, яка постійно діятиме в межах “Кримської платформи”. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак та заступниця голови правління ГО “Крим SOS” Ольга Куришко представили підгрупу з прав людини.

Наразі у підгрупу увійшли 12 громадських організацій, аналітичних центрів, активістів та міжнародних експертів. Більшість із них — організації, які працюють з початку тимчасової окупації Криму й документують там міжнародні злочини.

Підгрупа працюватиме над наслідками і проблемами, що спричинила окупація Росією Кримського півострова. 

Учасники моніторитимуть, верифіковуватимуть та документуватимуть порушення прав людини на тимчасово окупованої території (ТОТ) Криму, надаватимуть експертизу національним та міжнародним партнерам, інформуватимуть як на національному рівні, так і на міжнародних майданчиках про реальну ситуацію на ТОТ та надаватимуть рекомендації, що необхідно зробити для виправлення ситуації.

Крім того, підгрупа опікуватиметься захистом прав, свобод та інтересів політв’язнів, допомагатиме юридично внутрішньо переміщеним особам та мешканцям ТОТ.

 

Окремим напрямком підгрупи буде сприяння у притягненні до відповідальності представників органів окупаційних адміністрації та порушників міжнародного гуманітарного права.

Підгрупа також працюватиме над впровадженням санкцій через порушення прав людини у тих країнах та об’єднаннях, де є для цього законодавчі можливості. Для цього правозахисники також готуватимуть матеріали для таких санкцій. 

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак повідомила, що порушення прав людини в Криму та кримські питання недостатньо комунікувалися з експертною спільнотою у світі, через що там панують міфи, зокрема про статус Кримського півострова. Підгрупа планує постійно комунікувати з міжнародною спільнотою та працюватиме над політичною волею щодо універсальної юрисдикції над порушниками прав людини в Криму.  

Марія Томак

Під час форуму Експертної мережі “Кримської платформи” також представили цілі та завдання підгрупи з політики невизнання спроби незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією та санкційної політки.

Голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна повідомила, що Експертна мережа відкрита для членства окремих експертів та організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter