На форумі “Кримської платформи” розкрили, чим саме займатиметься підгрупа з санкцій та невизнання окупації

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Під час форуму Експертної мережі “Кримської платформи” 6 серпня у Києві представили цілі та завдання підгрупи з політики невизнання спроби незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією та санкційної політки.

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, підгрупу представила головна редакторка Центру журналістських ​​​розслідувань Валентина Самар.

У експертну підгрупу входять українські дослідники та експерти з кримської тематики – юристи-міжнародники, науковці, економісти, журналісти-розслідувачі. Більшість з експертів підгрупи усі роки окупації півострова досліджували економіку, демографію та колонізацію півострова, моніторили незаконний перетин державного кордону України літаками та човнами. 

Експертна підгрупа аналізуватиме, як працюють санкції проти Росії, розроблятимуться рекомендації для її ефективності. Серед членів підгрупи є співавтори законопроєктів про перезавантаження санкційної політики України. 

Найбільшим порушником санкцій в Криму є сама Україна, український бізнес та українські олігархи. 2014 року влада розповсюдила на Крим режим вільної економічної зони, що дозволяв українському бізнесу все те, що забороняється західними санкціями, – інвестувати в Криму, відкривати там бізнес, купувати активи, видобувати нафту, газ та працювати у заборонених санкціями США секторах. На початку липня Верховна Рада скасувала закон про вільну економічну зону "Крим", утім, ця ганебна сторінка ще не закрита, бо президент України не підписав або не ветував документ.

Валентина Самар

Також ця підгрупа займатиметься журналістськими розслідуваннями порушень санкційного режиму, викриттям схем обходу санкцій, корупційних схем та інформуванням про це урядів та широкої громадськості. 

Головна мета підгрупи – підвищення ефективності політики невизнання окупації та санкції задля деокупації Кримського півострова. Для цього працюватимуть над кодифікацією політики невизнання, збільшенням кількості країн, які її підтримують, зокрема, з кримськими санкціями, перезавантаженням санкційної політики України, її західних партнерів й синхронізацією списків та підстав її застосування.  

Підгрупа розглядає санкції як частину політики невизнання окупації, аж допоки Україна повністю не відновить контроль над Кримським півостровом. 

За словами Валентини Самар, основні засади політики невизнання викладені в Резолюціїї Генасамблеї ООН 27 березня 2014 року. У практичному застосуванні ця політика зводиться до невизнання зміни українських кордонів та статусу Криму та м. Севастополя, незаконно створених органів де-факто влади, виданих ними документів, ухвалених ними рішень.  

Підгрупа переконана, що ефективність політики невизнання має будуватися на однакових принципах для всіх країн: від мап, де Крим необхідно зображати в межах України, до заборони політичного туризму на кошти політичних фондів Російської Федерації. 

Під час форуму Експертної мережі “Кримської платформи” 6 серпня представили також цілі та завдання підгрупи з прав людини, яка постійно діятиме в межах “Кримської платформи”. 

Під час засідання форуму голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна повідомила, що Експертна мережа відкрита для членства окремих експертів та організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter