МЗС України очікує від ЄС нового санкційного механізму за порушення прав кримчан

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Україна очікує, що ЄС після введення санкцій через ув’язнення Навального запровадить наступні санкції через порушення прав людини в Криму, використавши новий глобальний санкційний механізм EU Global Human Rights Sanctions

Про це кореспонденту видання ZMINA повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар

За її словами, після грудневих консультацій з ЄС МЗС України передало список осіб у Криму, причетних до порушення прав людини. Його відомство сформувало спільно з прокуратурою Автономної Республіки Крим

“Ми довго очікували на новий глобальний санкційний механізм. Сім років поспіль ми говорили, що немає жодного реального інструменту тиску на Росію за порушення прав людини в Криму. Запуск такого механізму – це прямий наслідок нашої адвокації та пояснення про безкарність злочинів у Криму”, – сказала вона. 

Заступниця міністра додала, що до списку ввійшло “багато десятків людей”, які фігурують у провадженнях прокуратури Автономної Республіки Крим. 

“Це не просто прізвища на папері. Щодо них є доказова база та обґрунтування, чому ми вважаємо їх причетними до порушення прав людини на півострові. Ми сподіваємося, що це буде вагомим аргументом для ЄС“, – пояснила вона. 

За даними прокуратури АРК, з 2014 року українські правоохоронці розслідують 400 фактів порушень у Криму, які розглядаються у 270 кримінальних провадженнях. Йдеться про “порушення права на життя і здоров’я, насильницькі зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортури та нелюдське поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter