Рада міністрів ЄС підтримала глобальний режим санкцій за порушення прав людини

Дата: 07 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Рада міністрів ЄС із закордонних справ, засідання якої відбувається в понеділок у режимі телеконференції, затвердила Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини, на кшталт так званого акта Магнітського.

Про це на засіданні Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС сказав депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс, повідомляє Укрінформ.

Цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ у всьому світі, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини.

Санкції з цього пакета застосовуватимуть за системні злочини, такі як геноцид, тортури, вбивства, зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації. Перелік осіб та установ, які причетні до таких злочинів, формуватимуть за ініціативою країн-членів ЄС. Вони подаватимуть обґрунтовані пропозиції на розгляд Ради ЄС.

Особам та установам, що потраплять до такого санкційного списку, заморожуватимуть активи на території ЄС, фізичним особам заборонятимуть подорожі до європейських країн, а громадянам ЄС та європейським фінансовим установам заборонять надавати таким особам і установам будь-які фінансові ресурси.

Ухвалений документ набуде чинності 10 грудня.

Нагадаємо, 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт оновленої і посиленої резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.

Генасамблея ООН планує схвалити резолюцію в грудні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter