Комітет Генасамблеї ООН підтримав проєкт резолюції стосовно ситуації в Криму

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт, уже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна”.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

“Схвалення проєкту – важливий внесок у продовження міжнародного тиску на Російську Федерацію у зв’язку з незаконною окупацією та спробою анексії Криму. Документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, представлених на вимогу Генасамблеї, в яких задокументовано численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях”, – пояснили в МЗС.

Ключовими елементами оновленого проєкту резолюції стали заклик до міжнародної спільноти посилити взаємодію, зокрема в межах міжнародних платформ, для тиску на Росію задля примусу її до виконання міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

Особлива увага звертається на питання кваліфікації “органів” на тимчасово окупованих територіях України як “окупаційної влади Російської Федерації”.

Резолюція констатує продовження Росією протиправної діяльності згідно з міжнародним гуманітарним правом, що охоплює переселення російських громадян на півострів та примусову зміну громадянства для модифікації демографічного складу населення.

У цьогорічному проєкті міститься заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження безкарності за випадки насильницьких зникнень та констатація ролі ФСБ у задокументованих випадках тортур.

Окрім цього, у ньому привертають увагу до системних політичних репресій проти представників кримськотатарського народу, чергових необґрунтованих суворих вироків політичним в’язням, переслідування Православної церкви України в Криму, переслідування журналістів, зокрема громадянських, використання пандемії для подальшого наступу на права людини.

Резолюція вимагає від Росії негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні й Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, на територію тимчасово окупованого півострова.

Генасамблея ООН планує схвалити резолюцію в грудні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter