МЗС України пояснило Орбану, що саме вбиває європейську економіку

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ не погоджуються з критикою санкцій проти Росії угорським прем’єром Віктором Орбаном, який заявив, що санкції щодо Росії можуть зруйнувати європейську економіку, якщо їх не переглянути або не скасувати.

Про це у коментарі “Європейській правді” заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Володимир Путін та Віктор Орбан

Він нагадав, що санкції були запроваджені у відповідь на розпочату Росією повномасштабну війну проти України, яка вже забрала десятки тисяч життів українців, залишила в руїнах сотні тисяч об’єктів критичної інфраструктури та змусила мільйони людей залишити свої домівки.

“Санкції допомагають притягнути державу-агресора до відповідальності за її злочини, а також послабити її здатність до подальшого ведення війни. Вбивають європейську економіку не санкції, а гібридна війна Росії”, – заявив Ніколенко.

За його словами, прем’єр-міністр Угорщини має закликати не до скасування санкцій проти Росії в той час, коли російська армія холоднокровно вбиває українських дітей в Вінниці, Харкові, Миколаєві та інших містах, а навпаки, до нарощування ефективних кроків зі стримування російської агресивної політики.

“Важливо дивитися правді в очі: за початок і продовження війни несе відповідальність виключно Росія. І лише примусивши її до миру завдяки спільним зусиллям та єдності, можна гарантувати, що і Україна, і Угорщина, і Європа загалом повернуться до нормального життя”, – мовиться у коментарі.

У цьому контексті Ніколенко закликав партнерів до якнайшвидшого ухвалення сьомого пакета санкцій ЄС проти Росії з тим, щоб усунути лазівки для обходу санкційного режиму, а також подальшого нарощування обсягів постачання важкого озброєння для української армії, – заявив речник МЗС.

Тим часом група аналітиків Trap Aggressor, що здійснює моніторинг запроваджених санкцій проти Росії, занепокоєна тим, що під санкції не потрапили семеро членів Військово-промислової комісії РФ. Із них пʼятеро – відсутні у санкційних списках США та Великої Британії.

Зокрема, йдеться про: 

  • Антон Силуанов (міністр фінансів РФ);
  • Денис Мантуров (міністр промисловості та торгівлі РФ);
  • Олексій Криворучко (заступник міністра оборони РФ);
  • Юрій Борисов (заступник голови уряду РФ);
  • Олексій Лихачов (генеральний директор “Росатому”);
  • Максим Орєшкін (економічний радник президента РФ Володимира Путіна);
  • Ігор Артемʼєв (колишній голова Федеральної антимонопольної служби, помічник голови уряду РФ).

З них санкції Великої Британії не торкнулися пʼятьох членів комісії. Санкції накладені лише на Олексія Криворучка та Максима Орєшкіна.

Зокрема, у під санкції США не потрапили Борисов, Лихачов, Мантуров, Орєшкін та Артемʼєв.

Водночас під українські санкції не потрапили троє членів комісії, серед яких Криворучко, Орєшкін та Артемʼєв.

Військово-промислова комісія координує діяльність органів виконавчої влади з питань реалізації основ військово-технічної політики РФ та основ державної політики в галузі розвитку оборонно-промислового комплексу. Вона займається розвитком оборонно-промислового комплексу, мобілізаційною підготовкою економіки держави, виробництвом озброєння, спецтехніки та формуванням державного оборонного замовлення.

Комісія складається з 18 осіб, яку очолює російський президент Володимир Путін.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом України і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Руйнування Тростянецької шоколадної фабрики “Україна” у м. Тростянець Сумської області

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на Одещині, Кременчука на Полтавщині, Часового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
За перші 100 днів неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті палива 93 мільярди євро. Основний покупець – країни Європейського Союзу.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання щодо ухвалення сьомого пакета.
 
Українська влада закликає своїх громадян бути агентами змін, використовувати свої контакти з іноземними громадянами, переконувати їх у підтримці України та важливості проукраїнської політики у відповідь на неспроваковану війну Росії. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter