МЗС пояснило, чому не оголосило ноту протесту Туреччині через напад на активістів

Дата: 29 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Посла Туреччини в Україні запрошували до Міністерства закордонних справ з приводу нападу на активістів під турецьким консульством у Києві, але водночас не вручали ноту протесу.

Про це йдеться у відповіді на запит видання ZMINA від директора Другого європейського департаменту МЗС України В. Шкурова.

“Вручення вербальної ноти як найбільш поширеної форми офіційного дипломатичного звернення уряду однієї держави до уряду іншої держави є лише одним із засобів привернення уваги до важливого питання, але не носить принциповий характер”, – йдеться у відповіді.

Водночас, вказано, що “у зв’язку з агресивною поведінкою неідентифікованих осіб, що вдалися до насильницьких дій по відношенню до учасників протесту”, представник МЗС Шкуров провів телефонну розмову з послом Ягмуром Гюльдере.

“В її ході до турецької сторони було доведено наполегливе прохання закликати співробітників дипломатичної установи зберігати стриманість та поважне право громадян України на висловлення своєї громадянської позиції”, – уточнюється у відповіді.

Крім того, посла запросили до МЗС України 15 жовтня. Вочевидь, це сталося після акції протесту цього дня під міністерством з вимогою відреагувати на напад на активістів. Тоді на зустрічі Гюльдере запевнив, що представники посольства не брали участі в нападі і що це були відвідувачі консульського відділу, які так відреагували на “образливі транспаранти” учасників пікету.

“Послу Я. А. Гульдере в черговий раз було наголошено на неприпустимості вчинення будь-яких насильницьких дій та проявів агресії з боку співробітників Посольства Туреччини в Україні та громадян Туреччини – відвідувачів консульського відділу по відношенню до громадян України, які реалізують своє законне право на висловлення громадянської позиції та мирний протест. Посол Туреччини з розумінням сприйняв настійливе прохання МЗС і пообіцяв вжити відповідних заходів задля недопущення таких інцидентів у майбутньому”, – додається у відповіді.

Нагадаємо, 15 жовтня під Міністерством зовнішніх справ України активісти вимагали офіційно відреагувати на напад на українських активістів біля посольства Туреччини під час акції 11 жовтня.

Тоді активісти вийшли до установи з вимогою зупинити військові дії на Півночі Сирії. Спочатку в активістів намагалися відібрати плакати представники Нацгвардії, які охороняють дипустанову, а потім з неї вибігло двоє невідомих і почали бити учасників пікету.

До цього, 9 жовтня, троє активістів із плакатами “Save Rojava!” та “Stop agressive war!” вийшли під генконсульство Туреччини в Одесі, щоб висловити аналогічний протест. Двох з них затримала поліція.

Цього року поліція вже намагалася притягнути до відповідальності активістів за статтею щодо порушення порядку проведення мітингів. ZMINA докладно розповідала, чому намагання правоохоронців покарати активістів за порушення порядку проведення мітингу є небезпечним прецедентом. Річ у тім, що в Україні передбачена відповідальність за порушення порядку й організації проведення мітингу, але самого порядку не існує.

В інтерв’ю “Європейській правді” Ягмур Гюльдере назвав акцію під посольством “провокаційною”, але визнав такі мітинги демократичним правом і зазначив, що під час них має гарантуватися з боку правоохоронців безпека.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter