Від МЗС вимагають оголосити ноту Туреччині за напад на активістів під посольством

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Під Міністерством зовнішніх справ України вимагали офіційно відреагувати на напад на українських активістів біля посольства Туреччини під час акції 11 жовтня.

Про це повідомляє кореспондентка видання  ZMINA.

Фото Мар’яни П’єцух

Учасники пікету вигукували “МЗС, захищай!”, “Туреччині – ноту!”, “Вимагаємо офіційної реакції!”.

“Наша влада не має забувати, що держава існує для своїх громадян і держава має їх захищати. Тому ми прийшли саме сюди, щоб МЗС якось посприяло початку розслідування щодо нападів на своїх громадян. Бо на написану мною заяву поліція так і не відкрила провадження і навіть не дала мені направлення на судмедекспертизу”, – заявила на пікеті Ганна Циба, яку побили невідомі під час акції проти військового наступу Анкари на Півночі Сирії.

За її словами, невідомі особи вибігли з приміщення посольства наприкінці акції проти військової операції в Сирії і почали виривати плакати в учасників протесту та бити активістів. Ганні лікарі діагностували забійні садна обличчя. Удар у вухо дістав ще один учасник акції Денис Пілаш.

Постраждала активістка Ганна Циба, фото Мар’яни П’єцух

На виклик учасників акції приїхала поліція. Проте, за інформацією Циби, кримінальне провадження так і не відкрили. Також активістка повідомила, що посольство вже відмежувалося від цих осіб, заявивши в медіа, що нападники не працюють у них, а були в дипустанові у своїх справах.

Під МЗС також виступив одесит Роман Варецький, який розповів про незаконне затримання двох активістів під турецьким консульством в Одесі 9 жовтня.

Так, представники поліції висунули хлопцям проведення несанкціонованого мітингу та забрали у відділок попри те, що українське законодавство не прописує порядку організації проведення мітингу. Коли Роман приїхав у Приморський райвідділ Одеси з’ясовувати, за що “заламали” і привезли сюди друзів, його теж затримали.

“Нас заламали просто. У відділку до нас застосовували засоби психологічного тиску і погрози насильством. Особисто мене поліцейський на мою відмову показувати документи, бо мені не пояснили, що взагалі відбувається і чому я маю щось показувати, завів у кімнатку і сказав мені, що буде бити. Тоді я погодився. Були погрози, що він повісить на нас сепаратизм, що нас відведуть до СБУ, будуть бити в підвалах і ми звідти не вийдемо”, – розповів на пікеті під МЗС Роман.

До учасників пікету вийшов чоловік, який назвався радником міністра МЗС. Фото Мар’яни П’єцух

До учасників пікету вийшов чоловік, який назвався радником міністра МЗС. Він відмовився будь-що казати, пояснивши, що спустився лише взяти лист із вимогами.

Нагадаємо, 11 жовтня відбулась акція протесту в Києві під турецьким посольством з вимогою зупинити військові дії на Півночі Сирії. Спочатку в активістів  намагалися відібрати плакати представники Нацгвардії, які охороняють дипустанову, а потім з неї вибігло двоє невідомих і почали бити учасників пікету.

9 жовтня троє активістів з плакатами “Save Rojava!” та “Stop agressive war!” вийшли під генконсульство Туреччини в Одесі, щоб висловити аналогічний протест. Двох з них затримала поліція.

Цього року поліція вже намагалася притягнути до відповідальності активістів за статтею щодо порушення порядку проведення мітингів. ZMINA докладно розповідала, чому намагання правоохоронців покарати активістів за порушення порядку проведення мітингу є небезпечним прецедентом. Річ у тім, що в Україні передбачена відповідальність за порушення порядку й організації проведення мітингу, але самого порядку не існує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter